Druhá vláda Andreje Babiše (ANO) ve středu předstoupila před Poslaneckou sněmovnu a žádala ji o vyslovení důvěry. Babiš mimo jiné promluvil o cílech kabinetu ve zdravotnictví. Foto: Tomáš Cikrt

Babiš před poslanci: Lékařské fakulty dostanou od září 130 miliónů korun navíc. Zdravotní školy bychom mohli převést pod ministerstvo

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém projevu před poslanci při jednání o vyslovení důvěry vládě mimo jiné poznamenal, že zdravotnické školy by se mohly převést pod působnost ministerstva zdravotnictví. U léta neřešeného nedostatku lékařů ještě v tomto roce jeho kabinet začne realizovat akční plán na posílení počtu českých studentů na fakultách tak, aby mohly od roku 2019 nabírat o 10 až 15 procent více studentů, než v současné době. „Už od 1. září 2018 dostanou lékařské fakulty z rozpočtu 130 miliónů korun navíc a od příštího roku 650 miliónů ročně,“ řekl Babiš s tím, že jeho kabinet bude i nadále dohlížet na zprůhlednění hospodaření nemocnic, intenzívně pracuje na přípravě on-line lékového záznamu pacienta, který bude hlídat duplicitu léků a jejich nežádoucí interakce, pracuje na novém zákonu o zdravotních pojišťovnách a chystá nový zákon o veřejném zdravotním pojištění. Cílem vlády je i „zvýšení dostupnosti zdravotní péče v odlehlých regionech.“

Druhá vláda Andreje Babiše (ANO) ve středu předstoupila před Poslaneckou sněmovnu a žádala ji o vyslovení důvěry. Premiér označil program svého kabinetu za „velice dobrý“, odpovídá podle něj situaci v zemi, jako hlavní body označil důchodovou reformu, digitální Česko, boj za české zájmy v Evropské unii a ve světe, strategický investiční program, reformu státu a posílení bezpečnosti. Ministerský předseda ale mluvil i o potravinové soběstačnosti, zdravotnictví, školství, lepším výběru daní, či plánovaném poklesu některých daní a o energetice. Zdůraznil, že jednou z největších priorit kabinetu bude i ochrana vody a boj proti suchu.

„Ohledně zdravotnictví si neskromně myslíme, že za posledních šest měsíců jsme odpracovali možná víc než někteří za celé volební období. Zavedli jsme postupy, které významně přispívají k transparentnosti a efektivitě resortu. Na webu ministerstva jsou poprvé v historii zveřejněny všechny komise a poradní orgány, které na ministerstvu působí včetně jmenného seznamu poradce ministra. Připravujeme historicky první přehledný, veřejně dostupný, rozklikávací rozpočet ministerstva,“ prohlásil Andrej Babiš.

Jeho kabinet prý dosud udělal „řadu kroků ke zprůhlednění hospodaření nemocnic“. Kupříkladu nastavil jednoznačná pravidla směrem k problematicky vnímaným zpětným bonusům, které ročně dosahují několik miliard korun. „Odmítáme také tolerovat netransparentní zadávání veřejných zakázek. Stanovili jsme proto přímo řízeným organizacím jasné postupy a přísné podmínky v případě, že budou nakupovat v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění nebo použijí výjimku nahodilého nákupu, což tyto způsoby nákupu omezí na absolutní minimum, a jejich dodržování budeme důsledně kontrolovat. V současné době také probíhá pilotní projekt sdružených nákupů u 15 státních nemocnic, kde očekáváme úspory v řádech desítek milionů,“ poznamenal dále Babiš v projevu k tématu zdravotnictví.

Podpoříme kvalitu, ne vylobované paušály

Zdůraznil, že kabinet podporuje ústřední postavení pacientů ve všech aspektech našeho zdravotnictví, a to i bez zvýšení spoluúčasti. Právě proto z pacientské rady fungující při ministerstvu udělal klíčového partnera při projednávání zásadních legislativních změn. „Prosadili jsme odložení sankcí za nepoužívání eReceptů tak, aby se každý lékař měl šanci s ním dostatečně seznámit. Zároveň jsme již připravili legislativu pro rozvoj a další funkce systému eReceptu,“ pochlubil se předseda vlády s tím, že se intenzivně pracuje na přípravě on-line lékového záznamu pacienta, který „významně zvýší bezpečnost pacienta, protože bude hlídat duplicitu léků a jejich nežádoucí interakce“. Babiš také zmínil přípravu bezpečného sdílení dat mezi poskytovateli zdravotní péče. „V rekordně krátkém čase jsme za účasti pojišťoven, odborných společností a pacientských organizací připravili novou regulaci úhrad zdravotnických prostředků,“ uvedl dále premiér. Připomněl i snížení administrativní zátěže zdravotníků v oblasti vedení zdravotnické dokumentace a úspěch Dohodovacího řízení.

Co Babišův kabinet hodlá ve zdravotnictví dále udělat? Především dokončit projekt DRG Restart, který se postupně zavede do úhrad tak, aby peníze „šly skutečně za pacientem“ a aby se vyrovnaly rozdílné základní sazby nemocnic. Odměňovat chce i kvalitní péči a nikoli „vylobované“ paušální úhrady. „Podporujeme elektronizaci zdravotnictví, která ulehčí administrativu zdravotníkům a zvýší bezpečnost pacientů. Máme za cíl zvýšení dostupnosti péče v odlehlých regionech. Spustili jsme proto dotační program pro stomatology ve vytipovaných oblastech, pokračujeme v dotacích pro praktické lékaře a nově je připravujeme i pro lékárny. Definujeme role jednotlivých aktérů ve zdravotnictví a posílíme odpovědnost pojišťoven za zajištění a dostupnost hrazených služeb,“ připomněl předseda vlády a hnutí ANO priority ve směru k dostupnosti zdravotní péče.

Zdůraznil, že vláda připraví novou koncepci primární péče. „Pracujeme na novém zákonu o zdravotních pojišťovnách a chystáme nový zákon o veřejném zdravotním pojištění.“

Další prioritou bude také řešení zoufalé personální krize ve zdravotnictví. „I tady jsme již nastartovali některé klíčové změny v navýšení počtu mediků. Teď se zaměřujeme na hledání systémových řešení, na zlepšení pracovních podmínek zdravotnických pracovníků a na úpravy systému jejich vzdělávání,“ podotkl Babiš, který v pasáži věnované školství přiblížil především plán na posílení počtu českých studentů na lékařských fakultách, protože fakulty mnoho uchazečů kvůli nedostatku financí nepřijmou, takže obor za šest let dostuduje méně mladých lékařů, než kolik jich ten rok půjde do důchodu.

Lékařské fakulty od 1. září dostanou z rozpočtu 130 miliónů korun navíc

„U léta neřešeného nedostatku lékařů ještě v tomto roce začneme realizovat akční plán na posílení počtu českých studentů na lékařských fakultách tak, aby fakulty mohly od roku 2019 nabírat o 10 až 15 procent více než v současné době. Už od 1. září 2018 dostanou lékařské fakulty z rozpočtu 130 miliónů korun navíc a od příštího roku 650 miliónů ročně,“ uvedl ministerský předseda.

Napříč politickým spektrem by se dle něj měla vést debata o tom, proč průmyslovky, zdravotní  a zemědělské školy mají na starosti kraje. „Kraje toho mají strašně moc. Proč ty průmyslovky nejsou pod průmyslem, zemědělky pod ministerstvem zemědělství a zdravotky pod ministerstvem zdravotnictví? Ten resort by měl podstatně větší motivaci i čas realizovat takový projekt, kde máme velký problém, že nemáme dostatek zájemců o tato studia,“ pronesl.

Nakonec zdůraznil, že změny ve zdravotnictví nechce vláda dělat jen na jedno volební období. „Proto budeme všechny zásadní kroky konzultovat s opozicí ve snaze nalézt maximálně možný konsensus,“ dodal k tomu Babiš, který řečnil zhruba jednu hodinu a 40 minut, za což se poslancům omluvil. Nová vláda ale podle něj udělá pro lidi maximum: „Občané to pocítí v každodenním životě.“ Poslance pak vyzval, aby spolupracovali, protože Česko potřebuje stabilitu.