Elektronicky v březnu podle údajů ČSSZ posílalo část neschopenek 1078 lékařů. Foto: Pixabay

Lékaři asi budou od července 2019 povinně používat e-neschopenky

Lékaři v Česku by měli od pololetí příštího roku povinně začít používat část e-neschopenek. České správě sociálního zabezpečení by oznámení o začátku a konci pracovní neschopnosti měli posílat už jen elektronicky. Počítá s tím novela zákona o nemocenském pojištění, kterou zveřejnila na svém webu vláda. Návrh připravilo ministerstvo práce. Změnu označilo za první etapu zavádění e-neschopenek.

 

Lékaři mohou elektronicky neschopenky sociální správě dobrovolně posílat už od roku 2010 přes takzvané e-podání. Zákon e-neschopenky, které měly být součástí jednotného informačního systému resortu práce a měly se používat zas jen dobrovolně, zavádí od ledna příštího roku. Podle bývalé ministryně práce Jaroslavy Němcové (ANO) ale projekt není připravený a nedá se stihnout. První Babišova vláda pak v červnu schválila návrh na vyškrtnutí elektronických neschopenek ze zákona. Projedná to Sněmovna. Ministerstvo má připravit a od roku 2021 spustit projekt nový. Poslanci Pirátů postup kritizovali, podle nich za zpoždění e-neschopenek mohl právě tým Němcové.

Ministerstvo nyní navrhuje novelu s povinným elektronickým posíláním dvou dílů neschopenky, se změnou pravidel zpětného vystavení neschopenek a se zkrácením doby pro oznámení o pracovnících, která správě posílají zaměstnavatelé kvůli odvodům. „Před realizací vlastního projektu elektronické neschopenky bude realizována určitá část tohoto projektu již v předstihu formou takzvané první etapy,“ uvedl resort v podkladech k novele.

Kabinet plánuje od července příštího roku zrušit karenční dobu a znovu proplácet nemocným náhrady výdělku za první tři dny stonání. Zaměstnavatelé tento krok podmiňují zavedením e-neschopenky, aby mohli své lidi na nemocenské lépe kontrolovat. Obávají se zvýšení nemocnosti a zneužívání. Také ministerstvo v podkladech uvádí, že se zrušením karenční doby nejspíš nemocných přibude a víc by mohlo být i zneužívání. Sociální správy by měly zaměstnavatelům na jejich žádost sdělit, zda dostaly od lékařů oznámení o pracovní neschopnosti jejich zaměstnance.

Elektronicky v březnu podle údajů ČSSZ posílalo část neschopenek 1078 lékařů. Podle ministerstva tak e-neschopenky dobrovolně používají asi tři až čtyři procenta doktorů. Většina zasílá tiskopisy poštou, má na to tři pracovní dny. Informaci o začátku či konci pracovní neschopnosti tedy správa může dostat s až týdenním zpožděním, což podle ministerstva ztěžuje kontrolu pacientů i lékařů. Doktoři nově podle návrhu budou muset poslat oznámení elektronicky nejpozději druhý den.

K zasílání e-neschopenek lékaři nyní potřebují počítač s internetem, datovou schránku či elektronický podpis a lékařský software, který službu e-podání podporuje. Musí se také v ČSSZ zaregistrovat. Podle ministerstva všichni doktoři počítače už mají, a to kvůli e-receptům. Pořídit si ale zřejmě budou muset program, který komunikaci se sociální správou umožňuje. Pokud by ČSSZ od července na svém portálu zprovoznila elektronický tiskopis, měli by e-neschopenku zdarma a úřad by to stálo kolem tří milionů korun, uvedlo ministerstvo.

-čtk-