MZ zakázalo vývoz léků s valsartanem poté, co SÚKL začal minulý týden stahovat některé šarže. Foto: torange.biz

Ministerstvo zakázalo vývoz léků s valsartanem z Česka

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo vývoz léků s valsartanem z Česka. Nařízení zveřejnilo na svém webu. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) minulý týden nařídil stažení některých šarží léků Blessin, Blessin Plus H, Kylotan Neo, Kylotan Plus H, Valzap, Valzap Combi a Vanatex HCT. Léky se stahují i v okolních zemích, v Česku jde podle ministerstva asi o 60 procent zásob léků s touho účinnou látkou. Mohly by proto na trhu chybět.

 

„Léčivé přípravky s obsahem valsartanu, nebo jeho kombinaci s jinou léčivou látkou, jsou předepisovány pacientům s vysokým krevním tlakem, chronickým srdečním selháním a po nedávno prodělaném infarktu myokardu,“ uvedlo ministerstvo.

Ústav lék stahoval kvůli možnému výskytu nečistoty N-nitrosodimetylamin. Pacienti by podle něj ale neměli léčbu bez porady s lékařem přerušovat, ale nechat si od něj předepsat jiný přípravek. Nevyužívané léky včetně neotevřených balení by měli lidé odevzdat k likvidaci v lékárně.

Hypertenze neboli vysoký tlak je jednou z nejčastějších chronických nemocí v Česku. Trpí jí podle statistik 24 procent dospělých. Vysoký tlak postihuje hlavně lidi ve středním a vyšším věku. Infarkt prodělalo za posledních pět měsíců loňského roku přes 54.000 lidí.

-čtk-