"I v Libereckém kraji se nemocnice potýkají s nedostatkem sester a lékařů. Aktuálně chybí v Krajských nemocnicích 120 sester a 15 lékařů, v páteřních nemocnicích - další dvě nekrajské nemocnice - pak chybí 20 lékařů," říká náměstek hejtmana Libereckého kraje Přemysl Sobotka. Foto: Archiv

Přemysl Sobotka: Náborové příplatky zdravotníky nepřilákají. Cesta je v bonifikaci lékařů či změně vzdělávání

„Ministr Adam Vojtěch je již poměrně dlouho ve funkci a zdá se, že hodně slibuje, výsledky ale zatím nejsou vidět. Pokud pan ministr a vláda nebudou konat, můžeme se ve zdravotnictví dočkat dalších velkých problémů, a to bych nechtěl,“ říká v rozhovoru pro Zdravotnický deník Přemysl Sobotka (ODS), bývalý předseda Senátu a nyní náměstek hejtmana Libereckého kraje, který má na starosti rezort zdravotnictví. I jemu prý dělá starosti fakt, že také v Libereckém kraji se nemocnice potýkají s nedostatkem sester a lékařů. „Aktuálně chybí v krajských nemocnicích 120 sester a 15 lékařů, v páteřních nemocnicích – další dvě nekrajské nemocnice – pak chybí 20 lékařů,“ upozorňuje.

 

Nemocnice i další zdravotnická zařízení v několika posledních letech řeší akutní nedostatek kvalifikovaného personálu. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky chybí v Česku 2500 zdravotních sester a počet chybějících lékařů za dva roky přesáhne tisícovku. Nejvážnější je situace v Ústeckém a Karlovarském kraji. Je to opravdu s českým zdravotnictvím tak zlé? Může se situace ještě zhoršit?

I v Libereckém kraji se nemocnice potýkají s nedostatkem sester a lékařů. Aktuálně chybí v krajských nemocnicích 120 sester a 15 lékařů, v páteřních nemocnicích – další dvě nekrajské nemocnice – pak chybí 20 lékařů. Situace se samozřejmě zhoršit může, kdy z důvodu nedostatku ošetřovatelského personálu a lékařů mohou být zavírána akutní lůžka. A to nemluvím o praktických lékařích i o pediatrech, kde bude situace brzy velmi špatná, hlavě z věkových důvodů.

Některé nemocnice chtějí přilákat lékaře a zdravotní sestry tím, že jim nabízejí náborové příspěvky. Tak třeba zmiňovaný Karlovarský kraj poskytuje od května příspěvky pro zdravotní sestru, fyzioterapeuta anebo radiologického asistenta 150 tisíc korun, lékařům dávají 400 tisíc korun. Je toto cesta?

I když i krajské nemocnice v Libereckém kraji mají svůj motivační systém stipendií pro studenty lékařských fakult i zdravotnických škol a další motivační systémy typu náborových příplatků, považujeme toto řešení za nesystémové. Systémové řešení musí hledat ministerstvo zdravotnictví a spočívá v řadě dílčích opatření, což znamená, že motivace by měla být především věcí státu, potažmo zdravotních pojišťoven – a to třeba v bonifikaci lékařů v okrajových částech kraje, anebo ve změně systému specializačního vzdělávání lékařů apod.

Pak jsou tu i dotační programy krajů a obcí. Kupříkladu Česká Lípa vypsala dotační program, kterým chce přilákat nové zubaře, oční lékaře, revmatology i praktické lékaře a pediatry. Získat mohou až půl milionu korun na zřízení svých ordinací… Nemotivuje toto Liberecký kraj?

Jak už jsem řekl, Liberecký kraj touto cestou nepůjde, je to věc jednotlivých nemocnic. Rád podpořím investice do nemocnic, ale provoz je věcí vedení nemocnic.

Kolik cizinců – lékařů v Libereckém kraji pracuje v nemocnicích, kolik z nich je cizinek mezi sestrami?

Počet cizinců mezi lékaři i sestrami není přesně znám, jedná se spíše o jednotky. Celý systém přijímání zahraničních pracovníků se musí zjednodušit, a tato věc je opět na řešení v rukou vlády.

Přestože je zájem o studium medicíny velký, fakulty mnoho uchazečů kvůli nedostatku financí nepřijmou. Odmítají jich tolik, že obor za šest let dostuduje méně mladých lékařů, než kolik jich ten rok půjde do důchodu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch proto chce co nejdříve spolu s ministerstvem školství předložit vládě desetiletý program na zvýšení počtu studentů lékařských fakult. Počty mediků je třeba navýšit podle něj až 15 procent. Je to správný krok?

Lékařské fakulty určitě musí reflektovat na situaci ve státě v daných oborech. Navýšení počtu studentů musí vycházet z celonárodních čísel, takže ke konkrétnímu navýšení se za Liberecký kraj nemohu vyjádřit. S navýšením počtu studentů je absolutně nutné zvýšit platy všech vyučujících, nyní je hladina platů dost tristní. To je samozřejmě v rukách vlády, která hovoří a moc nekoná.

Lidé si stěžují na to, že není dost pohotovostí. Lékařskou pohotovostní službu tak dost často nahrazuje rychlá záchranná služba. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch to údajně chce řešit tím, že budou více odměňováni ti praktici, kteří budou ordinovat i odpoledne a to až do večerních hodin. Jak v této souvislosti postupuje Liberecký kraj?

Pravda je, že při současně nastaveném systému organizací Lékařské pohotovostní služby krajem je velmi obtížné získat praktické lékaře do služeb. Převedení pohotovostí do gesce zdravotních pojišťoven je řešením, dle mého by měla být při uzavírání smlouvy dána podmínka sloužit LPS.

Jak hodnotíte práci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha? 

Pan ministr je již poměrně dlouho ve funkci a zdá se, že hodně slibuje a výsledky zatím nejsou vidět. Pokud ministr a vláda nebudou konat, můžeme se ve zdravotnictví dočkat dalších velkých problémů, a to bych nechtěl.

Olga Böhmová