Společné nákupy podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) přinesou nejen finanční úsporu, ale ušetří také nemocnicím administrativu spojenou se zadáváním veřejných zakázek. Foto: Martin Kovář pro ZD

Nemocnice společně koupí pleny, rukavice a některé léky

Nemocnice společně koupí pleny, rukavice a některé léky, celkem jde zatím o deset komodit. Předběžná oznámení prvních společných zakázek na dva až čtyři roky nemocnice zveřejnily ve věstníku. V současné době připravují zadávací dokumentace, řekla včera ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Konkrétní zakázky budou vypsány v srpnu. V minulosti nemocnice kupovaly zdravotnický materiál jednotlivě, důsledkem byla rozdílná cena.

 

Společné nákupy podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) přinesou nejen finanční úsporu, ale ušetří také nemocnicím administrativu spojenou se zadáváním veřejných zakázek. Přínosem bude podle ministra i sdílení zkušeností ze stanovení požadavků na kvalitu.

Konkrétní zakázku na jednotlivé položky vypisují samy nemocnice, vždy jedna i pro ostatní. Jde o opakovací nebo rámcové smlouvy, kde se při uzavření smlouvy uzavře cena za jeden kus a nemocnice pak odeberou jen tolik, kolik budou reálně potřebovat. V oznámení je odhad celkové částky za několik let.

Například osm nemocnic společně poptává opakované dodávky na více než 93 milionů vyšetřovacích a 1,9 milionu párů sterilních operačních rukavic. Hodnota zakázky může být až 85 milionů korun.

Za čtyři roky může jedenáct nemocnic objednat gázu v různých baleních a velikostech za více než 39 milionů korun. Devět nemocnic společně nakoupí za čtyři roky plenkové kalhotky pro dospělé za až 22 milionů korun, kromě běžných počítá i s odběrem plen pro obézní pacienty za 850.000 korun. Desítka nemocnic plánuje za dva roky odebrat také dvoudílné injekční stříkačky ve čtyřech různých velikostech odhadem za 18 milionů korun.

Nemocnice podle ministerstva společně koupí také léky na roztroušenou sklerózu, hemofilii, metastazující nádory prostaty, léky na imunoterapeutickou léčbu rakoviny a krevní deriváty. Zakázky budou celkem ve stovkách milionů korun.

Podle bývalého ministra zdravotnictví a ředitele Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka (ČSSD) ale může zveřejňování cen přinést nemocnicím problémy a v důsledku může dodávky i prodražit. Farmaceutické a další zdravotnické firmy totiž budou muset držet zveřejněné ceny pro celou Evropu. Česko je podle něj příliš malý trh na to, aby na něj braly ohled. Domnívá se, že firmy budou tlačené regulačními úřady jednotlivých zemí a přestanou poskytovat slevy a bonusy českým odběratelům.

Od června musí nemocnice ministerstvu také hlásit a odůvodňovat využití výjimek z povinnost vypisovat veřejné zakázky ve formě jednacího řízení bez uveřejnění, které umožňuje oslovit jen vybrané dodavatele, nebo takzvaného nahodilého nákupu pro akutní potřebu, které nemocnice využívají pro léky. Dokumenty k nim musí archivovat pět let. První hlášení musí podle Štěpanyové odevzdat do konce července.

-čtk-