Šéf středočeské záchranky Martin Houdek, který byl vyzván k rezignaci, protože je mezi obžalovanými v kauze Davida Ratha, bere podporu odborářů jako zavazující. Foto: uszssk.cz

Odbory středočeské ZZS podporují ředitele Houdka, nechtějí jeho odvolání

Odborová organizace Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje vyjádřila včera podporu řediteli záchranné služby Martinu Houdkovi. Houdka vyzval krajský radní Robert Bezděk (ANO) k rezignaci. Důvodem je druhá větev korupční kauzy bývalého hejtmana za ČSSD Davida Ratha, v níž je ředitel záchranné služby mezi obžalovanými. O podpoře informovali odboráři krajský úřad prostřednictvím otevřeného dopisu, který má ČTK k dispozici.

 

Bezděkovo k podpoře odborářů se ČTK dosud nepodařilo získat. Houdek již dříve rezignaci odmítl, nevidí k ní žádný důvod. Včera uvedl, že podpora odborářů je pro něj zavazující. O Houdkově případném odvolání budou rozhodovat krajští radní na svém zasedání v pondělí 23. července.

Houdek se svým týmem podle odborářů v uplynulých deseti letech dokázal, že středočeská záchranná služba je jednou z nejlepších v republice. „Bylo by nešťastné v současné době destabilizovat středočeskou záchranku personálními změnami, které by zřejmě v důsledku znamenaly i další odchody již tak nedostatkových lékařů. Považujeme za správné v případě zaměstnance – vedoucího pracovníka ctít presumpci neviny,“ uvedli odboráři v dopise.

Odboráři dále uvedli, že mnozí členové jsou voliči ANO a podporují uplatnění principu presumpce neviny v případě premiéra Andreje Babiše (ANO), který je obviněn v případu Čapí hnízdo. „O to víc jsou znepokojeni postupem radního Roberta Bezděka, který na webových stránkách Středočeského kraje vyzval našeho ředitele k rezignaci z důvodu probíhajícího soudního procesu,“ dodali odboráři. Dopisu vyjádřilo podle odborů podporu téměř 80 procent zaměstnanců záchranné služby včetně těch, kteří v odborech nejsou.

„Musím říct, že toto je pro mě naprosto zavazující, až mi to vhání slzy do očí,“ řekl ČTK Houdek. Uvedl, že o dopisu neví a že se o něm dozvěděl až od ČTK.

Státní zástupce Jiří Pražák ve středu podal obžalobu na devět lidí a osm firem ve druhé větvi korupční kauzy bývalého hejtmana Davida Ratha. Týká se zejména přijetí úplatků, podplácení, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie. Případem se bude zabývat Krajský soud v Praze.

Druhá větev kauzy se týká manipulace zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, konkrétně rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun. Obžalovaní v druhé části korupční kauzy podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho údajně převzali 3,4 milionu korun.

Opoziční ODS uvádí, že současné vedení kraje má za sebou několik vážných personálních problémů a přehmatů. Jako příklad uvádí ODS odchod ředitelky krajského úřadu nebo odvolání šéfa Asociace středočeských nemocnic Zbyňka Chotěborského. Výzva k Houdkově rezignaci je podle ODS dalším nečekaným krokem. „Zajímal by mě skutečný důvod této výzvy,“ řekl bývalý náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS).

-čtk-