Kriminalisté zajistili v rámci prošetřování bezmála 2000 e-mailů, prostřednictvím kterých muž nabízel a prodával léky, a při domovní prohlídce například padělané lékařské zprávy a recepty. Foto: torange.biz

Policie obvinila falešného pediatra, který nelegálně obchodoval s léky

Policie obvinila devětadvacetiletého muže, který ve svém okolí tvrdil, že je pediatr a podle kriminalistů nelegálně obchodoval s léky. Za trestné činy nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, podvod a ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty hrozí muži až pět let vězení. Stíhán je vazebně. ČTK o tom včera informoval policejní mluvčí Tomáš Hulan.

 

Muž podle policie roky tvrdil jak svému příteli, tak celému okolí, že je dětským lékařem jedné z nemocnic v Praze 5. „Proto, aby svému tvrzení dodal punc hodnověrnosti, si vyrobil falešné vizitky, podle kterých byl nejen lékař, ale dokonce i vědecký pracovník,“ uvedl mluvčí. Dodal, že muž měl v bytě dokonce rozpis služeb. „V předepsané dny odcházel do ordinace, tedy to alespoň tvrdil svému příteli. Ten dokonce svého partnera podporoval v jeho kariéře lékaře, seč mu síly stačily. Například mu pomáhal se poctivě připravovat na údajné atestace,“ popsal Hulan.

Policie se podle mluvčího o muže zajímala pro nelegální obchod s léky, které v některých případech dokonce i aplikoval. Medikamenty, které smí předepisovat pouze skutečný lékař, obviněný podle policie protiprávně nabízel a prodával prostřednictvím internetu. Převážně však své zákazníky nejprve přiměl, aby mu požadované zboží zaplatili, ale pak jim léky nedodal a poté s nimi přestal komunikovat úplně. „Našli se ale i tací, kteří po ‚lékaři‘ požadovali dodání omamných a psychotropních látek. Takové zákazníky ošálil tím, že jim, samozřejmě po zaplacení požadované částky, poslal pouze neúčinné placebo,“ uvedl mluvčí.

Kriminalisté zajistili v rámci prošetřování bezmála 2000 e-mailů, prostřednictvím kterých muž nabízel a prodával léky, a při domovní prohlídce například padělané lékařské zprávy a recepty. „Také zadokumentovali několik desítek poškozených, kteří jsou nyní svědky popsaného protiprávního jednání,“ doplnil Hulan.

-čtk-