Asociace středočeských nemocnic včera odvolala generálního sekretáře spolku Zbyňka Chotěborského. Podle navrhovatele odvolání nenaplnil očekávání, že bude v zařízeních nastaven efektivní způsob centrálních nákupů a dosaženo lepších výsledků hospodaření. Foto: nemocnice Náchod, koláž ZD

Sekretář Asociace středočeských nemocnic Chotěborský byl odvolán

Členská schůze Asociace středočeských nemocnic včera odvolala generálního sekretáře spolku Zbyňka Chotěborského. Krajští radní ho předtím zbavili funkcí v představenstvech nemocnic. Důvodem jsou mimo jiné komunikační problémy a dlouhodobé neshody s vedením zdravotnických zařízení, řekl ČTK předseda asociace a krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). Poukázal i na informace médií, podle nichž byl Chotěborský vlivným přímluvcem podnikatele Tomáše Horáčka stíhaného v souvislosti se zadáváním zakázek v nemocnicích a ústavech.

 

Funkcí generálního sekretáře byl pověřen Bezděk, do představenstev nemocnic byl prozatímně jmenován Středočeský kraj jako právnická osoba a radní pro zdravotnictví byl pověřen výkonem práv. Znamená to, že bude fyzicky přítomen na jednání představenstev.

Výběrové řízení na generálního sekretáře se zatím vypisovat nebude. Podle Bezděka je nejprve třeba posoudit smysluplnost asociace. Připustil, že by kraj mohl přejít na jiný model. „Můžeme zvolit třeba jinou variantu, kterou mají v jiných krajích,“ řekl bez dalších podrobností. Asociace je servisní organizací, jejím úkolem je centralizovat některé činnosti oblastních nemocnic. Má formu zapsaného spolku podle občanského zákoníku. Založena byla ještě za vlády ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů, nyní kraj řídí ANO a ČSSD s podporou KSČM.

Podle Bezděka, který Chotěborského odvolání navrhl a svolal včerejší mimořádnou členskou schůzi, nebylo naplněno očekávání, že bude v zařízeních nastaven efektivní způsob centrálních nákupů a dosaženo lepších výsledků hospodaření. Poukázal také na informace médií, podle nichž Chotěborský vedoucí pracovníky nemocnic vodil na schůzky s Horáčkem.

„Chtěl bych důrazně konstatovat, že se ani jeden z ředitelů nemocnic na vedení kraje ani na mne, jakožto radního a předsedu Asociace středočeských nemocnic, v minulosti s takovou informací neobrátil. Nikdo nám neřekl, že jsou či byli tlačeni k úpravě veřejných zakázek,“ uvedl Bezděk. Nerozumí tomu, proč tak ředitelé neučinili a namísto svému zakladateli dávají vyjádření médiím. „Chci věřit, že se toto jednání nestalo součástí politického či mediálního tlaku, nebo dokonce součástí jiného nestandardního chování. Je zvláštní, že se tak stalo až po medializaci kauzy pana Horáčka. Informovat vlastníka o takových skutečnostech považuji za naprosto zásadní věc, kterou musí dobrý manažer udělat,“ dodal Bezděk.

Chotěborský se stal generálním sekretářem asociace loni v listopadu, což kritizovala krajská opozice. Poukazovala na to, že byl předtím odvolán z funkce předsedy představenstva náchodské nemocnice kvůli nepříznivým hospodářským výsledkům. Vedení hejtmanství namítalo, že Chotěborský splnil kvalifikační předpoklady a uspěl v otevřeném výběrovém řízení. Podle zastupitele za ODS Martina Kupky je plnou odpovědností současného vedení kraje, že i přes odpor a připomínky opozice dalo Chotěborskému prostor v řízení středočeského zdravotnictví. Zastupitelé za ODS budou podle Kupky chtít vědět, co všechno se v krajském zdravotnictví v posledních měsících odehrálo. „Rozhodnutí rady kraje není možné vnímat jinak než jako jasné přiznání vážné chyby,“ míní Kupka.

-čtk-