Koalice soukromých lékařů se bude pravidelně setkávat s ministrem Vojtěchem a řešit aktuální problémy. Foto: koláž ZD

Soukromí lékaři se dohodli na pravidelných schůzkách s ministrem

Na pravidelných schůzkách do budoucna a rychlém řešení akutních problémů se včera dohodli zástupci Koalice soukromých lékařů s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Novinářům to po více než dvouhodinové schůzce řekl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Ilony Hülleové se bude v nejbližší době řešit například to, že pro budoucí pediatry nejsou místa v nemocnicích.

 

Šmucler po jednání ocenil, že se začínají dostávat do pohybu systémové změny. „My je podporujeme. Domluvili jsme se, že bychom se pravidelně scházeli jako provozovatelé soukromých zdravotnických zařízení s panem ministrem a snažili se posouvat ve všech těch oblastech, které jsou,“ uvedl. Včerejší jednání se týkalo osmi okruhů.

Zástupci Koalice soukromých lékařů s ministrem hovořili mimo jiné o snaze o to, aby se vrátila část zdravotní péče z nemocnic do ambulancí. „Aby byli pacienti ošetřováni tam, kde bydlí, nejrychlejším a nejlepším možným způsobem. Je to trendem, který je po celém světě, rozdělit pacienty na tři části – ty, kteří mohou být ošetřeni ambulantně, ty, kteří patří do lokální a fakultní nemocnice,“ uvedl. Dnes podle něj pacienti v systému bloudí.

Mezi tématy schůzky byly také nové rámcové smlouvy, výběrová řízení, dodržování pravidel hospodářské soutěže, ale také vzdělávání lékařů. Hovořilo se také o novele zákona o léčivech a předpisu o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k povolání lékaře.

Nejvíc podle Šmuclera „hoří“ situace v oblasti budoucích praktických lékařů pro děti a dorost. Po zařazení všech lékařů pod obor pediatrie se podle Hülleové ukazuje, že cesta budoucích pediatrů do terénu je složitá. „Protože nejsou pro ně místa v nemocnicích. To jsme řešili, aby byly pokud možno udělané nějaké kroky, aby absolventi, kteří teď končí, se mohli stát pediatry a nemuseli odcházet do ciziny,“ uvedla.

Akutní věci se budou řešit v rámci dnů, velké jednání s ministerstvem se podle Šmuclera uskuteční na podzim. „Budeme řešit změnu systému, nechceme, aby byla v medicíně narušována hospodářská soutěž,“ uvedl. Kraje podle něj například dávají peníze do míst, kam pacienti nechtějí, místo toho, aby je daly tam, kam naopak chtějí.

-čtk-