"Hodláme ji provozovat a dále rozvíjet poskytovanou zdravotní péči," tvrdí Penta o svých plánech s Podřipskou nemocnicí. Foto: pnsp.cz/penta

Spor o Podřipskou nemocnici: jeden majitel jí nabídl Penta Hospitals, druhý zaměstnancům

Společnost Penta Hospitals má nadále zájem o Podřipskou nemocnici v Roudnici nad Labem. Rádi by ji také vlastnili zaměstnanci nemocnice. Poloviční podíl má v rukou Jakub Zavoral, ten ČTK řekl, že na nabídku zaměstnanců reagovat nebude.

 

Dva majitelé zdravotnického zařízení vedou soudní spor o vlastnictví, pravomocný rozsudek zatím nepadl. Jedním z nich je Zavoral, který nabídl odkup podílu skupině Penta Hospitals. Druhým je Josef Krajník, za nímž stojí zaměstnanci. Ti se rozhodli poslat Zavoralovi otevřený dopis, v němž nabízejí odkup jeho majetkového podílu.

„Sdělte nám prosím částku, která by pro vás byla konečná, a kterou my potom vám zaplatíme. Vyřešíme tak rychle a ve prospěch nemocnice i pacientů současnou kritickou situaci v naší nemocnici,“ uvedli zaměstnanci v dopise, který má ČTK k dispozici. „Reagovat na tu nabídku já nebudu, neb jsem se smluvně dohodl se společností Penta Hospitals,“ řekl ČTK Zavoral.

Nabídka podle zaměstnanců platí i pro potenciálního nabyvatele Zavoralova podílu. „Před několika dny jsme obdrželi výzvu stávkového výboru zaměstnanců Podřipské nemocnice, za který vystupuje Ondřej Krajník, k jednání o odkoupení podílu pana Jakuba Zavorala v nemocnici. Jelikož podíl v nemocnici Penta Hospitals CZ nevlastní, nevidíme důvod k takovémuto jednání,“ řekla ČTK mluvčí společnosti Lenka Holá. Se Zavoralem má Penta podle ní předběžnou dohodu o odkoupení jeho podílu. „Stále ale čekáme na vyřešení sporu s druhým spoluvlastníkem, panem Josefem Krajníkem,“ řekla Holá.

Nemocnice v Roudnici podle Holé zapadá do strategie Penty. „Hodláme ji provozovat a dále rozvíjet poskytovanou zdravotní péči,“ uvedla. „Jsme přesvědčeni, že vstup naší společnosti by umožnil nemocnici další rozvoj, ze kterého budou profitovat pacienti,“ dodala.

Na nemocnici, která jinak běžně funguje, uvalil soud nucenou správu na návrh Zavorala. S tím nesouhlasí zaměstnanci, kteří koncem června protestovali před roudnickou radnicí, kde vyjadřovali obavy z budoucnosti nemocnice.

V roce 2011 uzavřel Josef Krajník opční smlouvu, podle které měl do čtyř let prodat svůj padesátiprocentní podíl Jakubu Zavoralovi. Letos v lednu prvoinstanční soud rozhodl, že smlouva platí a nabyvatelem stoprocentního podílu má být Zavoral, protistrana se ale odvolala a pravomocné rozhodnutí zatím nepadlo.

-čtk-