Šest fakultních nemocnic, tři další pražské nemocnice, dvě psychiatrické nemocnice a tři odborné ústavy, které zřizuje ministerstvo, uzavíralo smluvy se čtyřmi firmami, které MZ prověřuje. Foto: Torange.biz

Státní nemocnice měly s prověřovanými firmami smlouvy za 350 milionů

Státní nemocnice uzavřely s firmami, které prověřuje ministerstvo zdravotnictví, za dva roky smlouvy v hodnotě až 350 milionů korun. Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek. V některých případech šlo o rámcové smlouvy na několik let, které se nevyčerpaly celé. Seznam 38 firem, jejichž dodavatelské vztahy se svými organizacemi chce ministerstvo znát, poslalo minulý týden jejich ředitelům. Kontroly jsou důsledkem vyšetřování kauzy kolem ústeckého podnikatele Tomáše Horáčka, kvůli kterému skončili ředitelé pražských nemocnic Na Bulovce a Na Františku.

 

U čtyř firem ze seznamu nakupovalo šest z deseti fakultních nemocnic, tři další pražské nemocnice, dvě psychiatrické nemocnice a tři odborné ústavy, které zřizuje ministerstvo. Nařídilo jim prověřit smlouvy. „Přímo řízené organizace ještě pracují na splnění tohoto úkolu. Doposud jsme obdrželi přibližně polovinu odpovědí. Poté, až budou informace kompletní, provedeme jejich analýzu a rozhodneme o dalších krocích,“ sdělila ČTK mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

V nemocnicích současně působí kontroloři ministerstva. „Kontroly v nemocnicích Na Bulovce a Na Homolce budou brzy ukončeny. Další kontroly nyní současně probíhají ve Fakultní nemocnici Ostrava, Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a Státním ústavu pro kontrolu léčiv,“ dodala.

Fakultní nemocnice v Plzni s firmami ze seznamu za poslední dva roky uzavřela smlouvy za více než 91 milionů korun. Její ředitel Václav Šimánek si nepamatuje celkový objem zakázek, které nemocnice uzavřela se společností První chráněná dílna. Bylo jich podle něj asi šest.

„Jednalo se o zakázky na lékařské rukavice, gázu, cévní protézy nebo také na ostrahu objektu,“ uvedl. V jednom případě šlo o výběrové řízení, v ostatních případech o elektronické aukce. „První chráněná dílna vždy nabídla nejnižší cenu, proto zakázku dostala,“ řekl ČTK.

Smlouvy pocházejí podle Šimánka z loňského či předloňského roku. Na dobu neurčitou byla uzavřená smlouva na ostrahu nemocnice, její hodnota za čtyři roky byla podle věstníku 71 milionů. „Neměl by být například problém vypovědět případně smlouvu na ostrahu, ta má tříměsíční výpovědní lhůtu,“ dodal.

Nemocnice Na Homolce měla s prověřovanými firmami smlouvy za více než 68 milionů korun. Čtyřletá smlouva na pronájem a praní prádla s firmou Chrištof byla ohodnocena na necelých 63 milionů korun. „Vedení Nemocnice Na Homolce zadalo audit na prověření smluv, který aktuálně probíhá,“ sdělila ČTK mluvčí nemocnice Martina Dostálová. Další procesy budou podle ní probíhat v souladu s pokynem ministerstva zdravotnictví a zejména s ohledem na minimalizaci provozních komplikací.

Nemocnice Na Bulovce měla smlouvy za 59,5 milionu korun. Největší částku tvořila smlouva s První chráněnou dílnou na ostrahu objektu za téměř 36 milionů korun na čtyři roky.

Fakultní nemocnice v Olomouci uzavřela s firmami ze seznamu smlouvy za téměř za 52 milionů korun. Šlo například koupi sanitek, vybudování automatického vjezdu do areálu a rámcové smlouvy na infuzní techniku a kapilární hemodialyzátory.

„Smluvní vztahy jsme na pokyn ministerstva zdravotnictví prověřili, evidujeme smlouvy z osmi veřejných zakázek vysoutěžených v zadávacích řízeních dle legislativy o veřejných zakázkách. Neshledáváme tedy žádnou nestandardnost,“ sdělil ČTK ředitel Roman Havlík.

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice měla uzavřené smlouvy za 48,5 milionu korun. Podle mluvčího nemocnice Filipa Brože to byly smlouvy na opakující se plnění, ze kterých nemocnice čerpala za necelých osm milionu korun. „Principem takovýchto smluv je, že VFN negarantuje dodavateli konkrétní odběr, ten vždy vychází z aktuální potřeby a je realizován na základě ad hoc objednávek,“ uvedl. Nemocnice je podle něj na pokyn ministerstva připravená smlouvy vypovědět.

Smlouvy v řádech jednotek milionů mají Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Hradec Králové a Brno, psychiatrické nemocnice Beřkovice a Mariany Oranžské a Státní ústav pro kontrolu léčiv. V řádu stovek tisíc mají smlouvy Odborný léčebný ústav Paseka, pražská Thomayerova nemocnice a Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem. U jedné objednávala tiskové služby Všeobecná zdravotní pojišťovna. Zejména u firem Tender Consortium a První chráněná dílna nakupovaly také další státní firmy a instituce včetně Úřadu vlády nebo ministerstev.

Jméno obviněného podnikatele Tomáše Horáčka nebo jeho příbuzných je podle obchodního rejstříku spojeno téměř se třetinou firem ze seznamu, včetně První chráněné díly s.r.o., se kterou zdravotnická zařízená uzavřela za poslední dva roky smlouvy za více než 236 milionů korun. Další firmy jsou propojené ostatními osobami či firmami.

Policisté prověřovali veřejné zakázky například na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních aut. Obvinili deset lidí a dvě firmy. Kromě Horáčka například odvolaného ředitele Nemocnice na Bulovce Františka Nováka, jeho předchůdkyni Andreu Vrbovskou nebo ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který už kvůli obvinění rezignoval.

-čtk-