Vedením středočeské záchranky bude od srpna do jmenování nového ředitele pověřen ekonomický náměstek Jaromír Bureš. Foto: koláž ZD

Středočeskou ZZS dočasně povede ekonomický náměstek Bureš

Zdravotnickou záchrannou službu Středočeského kraje povede od 2. srpna její ekonomický náměstek Jaromír Bureš. Vedením organizace bude pověřený do jmenování nového ředitele, který vzejde z výběrového řízení, uvedla dnes v tiskové zprávě Helena Frintová z krajského úřadu. Dosavadní ředitel Martin Houdek v pátek rezignoval.

 

Důvodem Houdkovy rezignace je druhá větev korupční kauzy bývalého hejtmana za ČSSD Davida Ratha, v níž je ředitel záchranky mezi obžalovanými. Houdek vinu odmítá a své jméno chce očistit. Ředitel své místo opustí k 1. srpnu.

„Nechci středočeskou záchrannou službu a vedení kraje vystavovat mediálnímu tlaku, protože se jedná o velmi sledovanou kauzu ‚David Rath‘. Jsem přesvědčen o své nevině a o tom, že očistím své jméno,“ uvedl v pátek v tiskové zprávě Houdek.

Druhá větev kauzy se týká manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, konkrétně rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchranku. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun. Obžalovaní v druhé části korupční kauzy podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho údajně převzali 3,4 milionu Kč.

-čtk-