Takeda chce být jednou z největších farma firem světa, ale akvizice Shire část akcionářů vyděsila. Foto: Takeda

Takeda možná nakonec Shire nekoupí. Novartis se zbaví Alconu

Akcionáři japonské Takedy se bouří proti akvizici irské Shire. Je jich sice zatím menšina, ale ta to nevzdává. Švýcarský Novartis chce prodat oční divizi Alcon, kterou získal před deseti lety.

 

V japonské farmaceutické společnosti Takeda roste napětí. Důvodem je zamýšlená akvizice irského konkurenta Shire, za kterou má Takeda zaplatit přes 62 miliard dolarů (1,39 bilionu korun). Společnost Shire si svůj prodej schválila již v květnu a k obchodu by mělo dojít v prvním pololetí příštího roku.

Jenže před pár dny proběhla pravidelná valná hromada Takedy, kde se proti záměru vzbouřili někteří její akcionáři. Na jednání vznesli návrh, aby chystaná akvizice byla zrušena, protože to prý Takedě nepřinese nic dobrého. Takeda má sice za Shire zaplatit zmíněných 62 miliard dolarů, ale tato částka nezahrnuje dluh Shire, který podle portálu Biospace.com činí dalších 18 miliard dolarů.

Se Shire i obří dluhy

Celkově by tak Takeda musela za Shire zaplatit de facto 80 miliard, tedy v přepočtu astronomických 1,8 bilionu korun. Je pro srovnání jde o částku, která by české vládě stačila k financování jejích rozpočtových výdajů na rok a čtyři měsíce. Agentura Reuters navíc uvádí, že to by z Takedy učinilo jednu z nejzadluženějších farmaceutických skupin světa.

Proti akvizici se na valné hromadě Takedy postavila skupina 130 akcionářů, kteří o svém návrhu nechali hlasovat. Jeho podpora se však ukázala velmi slabá – pro ukončení přípravy nákupu Shire se vyslovilo jen deset procent přítomných vlastníků Takedy. Zbraně však prý zdaleka neskládají.

Podle agentury Reuters chtějí o svém postoji přesvědčit přinejmenším třetinu akcionářů, kteří by byli schopni akvizici zablokovat. A to buď ještě letos, nebo začátkem příštího roku. Pokud by nevyšel plán s úplným zastavením akvizice, mají její odpůrci v záloze návrh na to, aby valná hromada odsouhlasila alespoň vydání a úpis nových akcií Takedy. Z něho získaný kapitál by pomohl nákup Shire financovat.

Na výsledky jednání valné hromady akcie Takedy zareagovaly více než dvouprocentním růstem. Stále jsou ale téměř o pětinu slabší od okamžiku, kdy se poprvé o akvizici irské Shire začalo vážně hovořit. Podle analytika banky UBS Atsushiho Sekiho investoři „zaujali postoj ´počkáme a uvidíme´“. Přesto či právě proto UBS zvýšila pro akcie Takedy investiční doporučení z neutrálního na koupit. Bleskový průzkum prý ukázal, že případnou akvizici Shire Takedou vnímá negativně jen necelá třetina investorů.

Novartis už nechce Alcon

Majetkové přeskupení se chystá také u švýcarské farmaceutické skupiny Novartis. Po deseti letech hodlá nabídnout k prodeji svou divizi Alcon věnující se produktům pro péči o zrak. Podle analytiků agentury Bloomberg „není rozumný důvod pro to, aby si Novartis Alcon ponechal“. Dekádu trvající spojení těchto dvou společností ukázalo, že synergické efekty jsou v podstatě zanedbatelné.

Investoři jsou lační po velkých farmaceutických společnostech proto, že věří v jejich schopnosti přivádět na trh skutečné trháky. To v případě Alconu neplatí, vývoj jeho produktů je spíše pozvolný a ziskovost této „oční divize“ je rovněž velmi nízká. Je to prý spíše taková koule u nohy Novartisu.

Zbývá tak vyřešit pouze otázku, jakým způsobem se Novartis Alconu zbaví. Není příliš pravděpodobné, že by po něm toužily jiné velké farmaceutické skupiny. Tržní hodnota Alconu se podle různých odhadů pohybuje mezi 15 a 23 miliardami dolarů (334 až 513 miliard korun), což je pro menší investory příliš velké sousto. Případný úpis akcií Alconu by tak mohl skončit prodejem pouze minoritního podílu. To by pak zřejmě vedlo k tomu, že by se prodej táhl ještě několik měsíců či let. Naproti tomu oddělení Alconu z majetku Novartisu a jeho osamostatnění patří mezi daňově výhodné způsoby, jak najít investora, který touží vlastnit společnost zabývající se technologiemi ve zdravotnictví.

Nový šéf Novartisu Vas Narasimhan, který je ve funkci teprve pět měsíců, má však s prodejem Alconu poměrně na spěch. Chce totiž byznys společnosti vrátit zpět ke kořenům, tedy soustředit se plně na výzkum a vývoj nových léků. Čím déle se bude muset zabývat Alconem, tím později bude moci všechny své síly napřít právě na splnění uvedeného cíle.

Novartis má na rozdíl od svých konkurentů poměrně dobře vypracovaný řetězec vedoucí od výzkumu až ke konečné distribuci léků. Nemusí tedy nakupovat biotechnologické společnosti, aby s jinými farmaceutickými skupinami udržel krok.

Petr Musil