Očkování proti spalničkám je na Slovensku sice povinné, loni ale téměř v polovině slovenských okresů podíl očkovaných malých dětí klesl pod bezpečnou hranici 95 procent. Foto: Flickr

Na východním Slovensku propukla epidemie spalniček, úřady vyhlásily mimořádnou situaci

Na východním Slovensku propukla epidemie spalniček, která je v zemi největší za posledních 20 let. Úřady již zjistily 161 případů onemocnění v Michalovcích a okolí, kvůli stoupajícímu počtu nemocných včera vyhlásily v oblasti mimořádnou situaci. Po jednání krizového štábu to novinářům řekla přednostka okresního úřadu v Michalovcích Jana Cibereová. Ministerstvo vnitra ČTK informovalo, že stávající kapacita lůžek na infekčním oddělení nemocnice v Michalovcích již nepostačuje.

 

Spalničky se na východě Slovenska začaly šířit v květnu, když si tři lidé přivezli onemocnění z Británie. Ani jeden z nich nebyl proti spalničkám očkován. Nemocných začalo postupně přibývat a situace se zhoršila minulý týden. Mezitím onemocnělo spalničkami také několik zdravotníků.

Slovenské úřady již dříve nařídily například plošné očkování 1400 obyvatel jedné z ulic v Michalovcích, kde přibylo nemocných na spalničky. Šíření spalniček hygienici zdůvodnili i tím, že obyvatelé komunity žijící ve zhoršených hygienických podmínkách nedodržují protiepidemiologická opatření. V případě dalšího zhoršení situace by se o pacienty měly postarat i jiné nemocnice na východním Slovensku.

Epidemii spalniček zaznamenalo v posledním období několik evropských zemí včetně České republiky.

Spalničky jsou infekční nemoc, která se šíří kapénkami vzduchem, například při kašli. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. Očkování proti spalničkám je na Slovensku sice povinné, loni ale téměř v polovině slovenských okresů podíl očkovaných malých dětí klesl pod bezpečnou hranici 95 procent.

-čtk-