Z 64 uchazečů, kteří se ke studiu pod 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy přihlásili, dorazilo k přijímacím zkouškám 41. Podmínky pro přijetí ale splnili pouze dva z nich, takže letos výuka v Karlových Varech nezačne. Foto: Wikipedie

Výuka fyzioterapie v Karlových Varech letos nezačne

Vysokoškolská výuka fyzioterapie letos v Karlových Varech nezačne. Z 64 uchazečů, kteří se ke studiu pod 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy přihlásili, dorazilo k přijímacím zkouškám 41. Podmínky pro přijetí ale splnili pouze dva z nich, škola je přeřadí do Prahy. Univerzita to městu oznámila v dopise, řekl novinářům primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA). Jednání ale podle něj budou pokračovat, má v plánu se sejít s rektorem univerzity, prorektorkou i děkanem 3. lékařské fakulty.

 

„Mechanismus domluvený z jednání z května byl takový, že pokud bude v Praze převis studentů, kteří se kvalifikovali ke studiu fyzioterapie, ale nedostali se z kapacitních důvodů, tak že budou osloveni ke studiu do Karlových Varů. Nicméně tím dopisem nám Univerzita Karlova oznamuje, že k tomuto kroku nepřistoupí. Je z mého pohledu velmi nešťastné, pokud zahodíme tři roky práce na obou stranách, jak ze strany univerzity, tak ze strany Karlových Varů,“ řekl Kulhánek.

Podle dopisu, který univerzita Karlovým Varům zaslala, budou dva přijatí studenti přeřazeni ke studiu do Prahy. Velké naděje na otevření nemá přitom podle univerzity obor v Karlových Varech ani v příštích letech. „Po zkušenostech z loňského i letošního roku se 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy rozhodla nevypisovat přijímací řízení s preferencí Karlových Varů pro akademický rok 2019/2020. Dosavadní přípravy personálního i organizačního zajištění byly velmi náročné a nakonec se ukázaly být zbytečnými,“ píše v dopise děkan fakulty Petr Widimský.

Město pro potřeby univerzity připravilo budovu na nábřeží Jana Palacha, investovalo do ní asi tři miliony korun. Prostory, které město poslední dva roky kvůli možnému otevření studia fyzioterapie blokovalo, se tak nyní zřejmě uvolní pro další nájemce. „Rada města v tuto chvíli rozhodla, že tento majetek bude uvolněn. Budovu již nyní částečně využívá nájemce, který měl zájem o využití celého objektu,“ doplnil náměstek primátora Michal Riško (ČSSD).

O otevření oboru souvisejícího s lázeňstvím usilují Karlovy Vary dlouhodobě. Původně se studium fyzioterapie mělo ve městě otevřít už v loňském roce, nakonec to ale nebylo možné kvůli termínům přihlášek.

-čtk-