Současný návrh optimalizace zdravotní péče v moravskoslezském regionu, jak ho schválili v červnu krajští zastupitelé, vyvolal protesty v Orlové na Karvinsku či Bílovci na Novojičínsku. Ještě ho proto projedná pracovní skupina.

Změny v moravskoslezských nemocnicích zváží pracovní skupina

Plánované změny v moravskoslezských nemocnicích ještě posoudí a zváží pracovní skupina, o jejímž zřízení včera rozhodli krajští radní na výjezdním zasedání v Dívčím Hradě na Bruntálsku. Současný návrh optimalizace zdravotní péče v regionu, jak ho schválili v červnu krajští zastupitelé, vyvolal protesty v Orlové na Karvinsku či Bílovci na Novojičínsku. Desetičlenná pracovní skupina proto návrh optimalizace znovu posoudí, případně bude hledat další možnosti řešení. ČTK to řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO).

 

V pracovní skupině jsou kromě zástupců kraje a nemocnic i představitelé dotčených měst nebo ekonom. Výstup by měl být v říjnu. V červnu schválený návrh změn ve struktuře a množství lůžek se tak zatím nezačne uskutečňovat, bude se čekat právě na stanovisko pracovní skupiny.

Proti chystaným změnám v nemocnicích protestují lidé v Orlové i Bílovci. V obou městech vznikly petice za zachování zdravotní péče v dosavadním rozsahu, v Orlové se navíc konala demonstrace, na které proti chystaným změnám protestovaly stovky lidí. Kraj tam chce zrušit interní lůžka a posílit následnou péči, z Orlové by se interna měla přesunout do Karviné. V bílovecké nemocnici plánoval kraj zrušit lůžka interního oboru a posílit následnou péči. Změny se měly dotknout také chirurgie, která se měla zaměřit na oblast jednodenní chirurgie. Celkově se tak nemocnice podle návrhu má soustředit hlavně na rehabilitační a následnou péči.

Podle hejtmanova náměstka Gebauera se už při tvorbě původního návrhu změn vycházelo z podrobných statistických dat, mezi nimiž byly například informace o využití lůžek, počtech výkonů či hospitalizací nebo množství ošetřených pacientů. Šlo o data platná ke konci minulého roku. „Byly potom hlasy, že by bylo dobré rozšířit to o data z první poloviny roku 2018,“ uvedl Gebauer.

Pracovní skupina má posoudit vhodnost navržených změn nebo navrhnout jiné možné řešení. Podle Gebauera je kraj ochoten postupovat i podle jiného návrhu, který však musí splnit dvě základní podmínky, a to zachovat kvalitu péče, ale zároveň přinést nemocnicím finanční úspory.

-čtk-