Znalecký zákon dozná změn, měly by se zvýšit honoráře

Současný návrh zákona o znalcích a tlumočnících zřejmě dozná značných změn. Dnes se na tom dohodli poslanci ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny. Podle zpravodajky a exministryně Heleny Válkové je třeba například změkčit navrhované trestání znalců nebo zvýšit hodinové odměny.

Válková poslance informovala o schůzkách, které měla se zástupci znalecké obce. Ti dlouhodobě návrh ministerstva spravedlnosti kritizují pro jeho tvrdost. Nelíbí se jim ani to, že návrh, který zatím prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, zvýhodňuje znalecké ústavy na úkor samostatných znalců. „Pokud bychom návrh přijali v současné podobě, skutečně si myslím, že by došlo k ochromení znalecké činnosti. Přesvědčili mě o tom znalci při vzájemných schůzkách. Hrozila rezignace velké části z nich,“ uvedla místopředsedkyně výboru.

Podle exministryně počet znalců i ústavů dlouhodobě klesá a pokud by byl zákon přijat v současné podobě, reálně hrozí jejich další úbytek. Komplexní pozměňovací návrh by tak měl ubrat v tvrdosti trestů za pochybení znalců. Současná výše by totiž mohla být likvidační. Na kvalitu posudků by také měla dohlížet pouze jedna instituce. Pokud by to bylo ministerstvo spravedlnosti, zatížilo by to rozpočet částkou zhruba 18 milionů korun ročně, upozornil náměstek Jeroným Tejc. Ten připomenul i to, že důležitý bude i postoj nového ministra spravedlnosti k návrhu i poslaneckým změnám. Hodinová sazba pro znalce by se měla podle Válkové zvýšit na…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

(epa)