Až 33 obětí si v Kongu vyžádala nejnovější epidemie eboly. Potvrzeno je 13 případů nákazy a tři úmrtí. Foto: Pixabay

Nová epidemie eboly v Kongu má zřejmě na svědomí už 33 mrtvých

Nejnovější epidemie eboly v Kongu si pravděpodobně vyžádala již 33 obětí. Podle agentury Reuters to v sobotu večer uvedlo konžské ministerstvo zdravotnictví. Potvrzeno je zatím 13 případů nákazy a tři úmrtí.

 

Podle prohlášení ministerstva byly případy s podezřením na ebolu odhaleny v provinciích Severní Kivu a Ituri. Úřady provincie Severní Kivu přitom teprve před několika dny oznámily konec deváté epidemie této nemoci.

Na ebolu, která se poprvé objevila na severu Konga v roce 1976, stále neexistuje definitivně schválený lék. Virus způsobuje zvýšenou teplotu, zvracení, průjem a svalové bolesti, v některých případech i vnitřní a vnější krvácení. Úmrtnost na něj může dosáhnout až 90 procent, záleží na konkrétním virovém kmenu.

Poslední, devátou epidemii onemocnění se v zemi podle zdravotních expertů podařilo zvládnout díky rychlé mezinárodní reakci a očkování obyvatel. Nákaze podlehlo 54 lidí.

Zatím není známo, zda stávající případy nějak souvisejí s předchozí epidemií, která propukla zhruba 2500 kilometrů od místa nové nákazy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že nová epidemie eboly představuje zvlášť velký problém, protože choroba se šíří ve „válečné zóně“, kde aktivně působí několik ozbrojených skupin a kde jsou tisíce vnitřních uprchlíků.

Podle WHO byla klíčovou událostí v propuknutí nové epidemie smrt 65leté ženy, která se léčila v nemocnici v obci Mangina. „Domníváme se, že z hlediska zacházení s případy eboly nebyla pohřbena bezpečně. Dalších sedm úmrtí bylo zaznamenáno mezi jejími nejbližšími příbuznými,“ konstatovala WHO.

-čtk-