Ilustrační foto: Pxhere.com

Posudkoví lékaři by neměli spadat pod služební zákon, schválila vláda

Posudkoví lékaři by od ledna neměli spadat pod státní službu a znovu by se měli řídit zákoníkem práce. Mělo by to usnadnit jejich nábor. Profesi by doktoři také nemuseli v 70 letech opouštět, jak požaduje služební zákon. Do konce letoška u věku mají výjimku. Lékařská posudková služba se léta potýká s nedostatkem doktorů. Návrh změn zákona o provádění sociálního zabezpečení včera projednal kabinet a pošle ho Sněmovně. Novinářům to řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Novelu připravilo ministerstvo práce.

 

„Vyřeší to určitý palčivý problém, a to, že řada lékařů se velmi blíží věku 70 let, kdy by podle zákona o státní službě museli ukončit svou činnost, což by vedlo k personální nedostatečnosti. Umožní to flexibilněji užívat částečné úvazky, což by mělo přilákat ty, kteří mají lékařskou praxi,“ uvedl Kněžínek. Podle něj by posudkáři neměli pod státní službu spadat od ledna. Ministerstvo práce v novele navrhovalo vyřazení ze státní služby od července.

Státní služba je možná do 70 let. Posudkoví lékaři mají výjimku, která skončí na konci roku. Odejít by tak měla podle podkladů pro vládu zhruba stovka posudkových lékařů nad 70 let, kteří se dělí o 68 míst. Na konci loňska byla přitom neobsazená čtvrtina lékařských postů – 95 ve správě sociálního zabezpečení a 12 na ministerstvu práce. Posudkoví lékaři ročně vypracují kolem 400.000 posudků.

Posudková služba, která zkoumá zdravotní stav lidí kvůli invalidním důchodům či příspěvkům pro postižené a na péči, se s nedostatkem lékařů potýká léta. Na její přístup a dlouhé vyřizovací lhůty si dlouhodobě stěžují lidé se zdravotním omezením i pacientské organizace. Situaci kritizují také poslanci.

Posudkovým lékařům by za dobrovolný odchod ze služby mělo podle ministerstva práce náležet „zadostiučinění“. Podle původního návrhu by odpovídalo třem průměrným výdělkům. Celkem by odstupné, na které by ale neměli nárok sedmdesátníci či lidé ve službě na dobu určitou, vyšlo podle resortu asi na 50 milionů korun. Zatím není jasné, zda vláda včera předlohu nezměnila.

Novela počítá se zapojením smluvních lékařů, kteří dosud mohou připravovat jen dílčí podklady pro posudkové doktory. Nově by vypracovali celý posudek. Dělat by ho mohli ošetřující lékaři, tedy praktici i specialisté. Jejich činnost a dodržování vyřizovacích lhůt by kontrolovaly okresní správy sociálního zabezpečení.

O odvoláních by pak nově neměly rozhodovat tříčlenné posudkové komise ministerstva práce, ale už jen jeden lékař České správy sociálního zabezpečení. Tam by se lékařská místa z ministerského úřadu přesunula.

-čtk-