Do konce července úřady zaznamenaly v Michalovcích a okolí přes 300 případů spalniček. Během mimořádných opatření proto zdravotníci očkovali proti spalničkám přes 5300 lidí. Foto: Pixabay

Slovensko odvolalo mimořádnou situaci kvůli epidemii spalniček

Slovenské úřady po poklesu nových případů spalniček včera odvolaly mimořádnou situaci, kterou kvůli epidemii zmiňovaného onemocnění vyhlásily v červenci na východě země. Po jednání krizového štábu to řekla přednostka okresního úřadu v Michalovcích Jana Cibereová.

 

Spalničky se na východním Slovensku začaly šířit v květnu, když si tři lidé přivezli onemocnění z Británie. Ani jeden z nich nebyl proti spalničkám očkován. Do konce července úřady zaznamenaly v Michalovcích a okolí přes 300 případů spalniček. V uplynulých několika dnech ale přibylo jen osm nemocných.

Během mimořádných opatření například zdravotníci očkovali proti spalničkám podle médií přes 5300 lidí, v postižených regionech byly rovněž zakázány hromadné kulturní a společenské akce.

Šíření spalniček hygienici dříve zdůvodnili i tím, že obyvatelé komunity žijící ve zhoršených hygienických podmínkách nedodržují protiepidemiologická opatření.

Spalničky jsou infekční nemoc, která se šíří kapénkami vzduchem, například při kašli. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. Epidemii spalniček zaznamenalo v posledním období několik evropských zemí včetně České republiky.

Očkování proti spalničkám je na Slovensku sice povinné, loni ale téměř v polovině slovenských okresů podíl očkovaných malých dětí klesl pod bezpečnou hranici 95 procent.

-čtk-