Britský spisovatel Karl Knights v deníku The Guardian popisuje, jak podvodná práce Andrewa Wakefielda stále negativně ovlivňuje i život lidí s poruchami autistického spektra a jejich blízkých. Wakefield má dlouhodobě škodlivý efekt. Autismus není z očkování, tvrdí Knights. Foto: Koláž ZD

Andrew Wakefield svým podvodem stále ubližuje autistům, tvrdí jeden z nich

I když už uběhlo dvacet let od chvíle, co byla publikována záměrně zmanipulovaná studie o souvislosti mezi autismem a očkováním trojvakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím (MMR vakcína), její dopady jsou stále znát. A nejde jen o dramatický propad proočkovanosti a návrat takřka vymýcených infekcí. Podvodná práce Andrewa Wakefielda stále negativně ovlivňuje i život lidí s poruchami autistického spektra a jejich blízkých, popisuje Karl Knights, britský spisovatel, který je sám autistou, v deníku The Guardian.

 

Počet případů spalniček v Evropě stále roste. Jen za prvních šest měsíců letošního roku se objevilo více než 41 tisíc případů onemocnění a 37 lidí v důsledku infekce zemřelo. Vyplývá to ze statistik Světové zdravotnické organizace WHO. Každý, kdo není dostatečně očkován, může být spalničkami ohrožen. Pro srovnání – v loňském roce v tomto regionu onemocnělo téměř 24 tisíc osob a v roce 2016 pak bylo potvrzeno více než 5 tisíc případů spalniček. Jisté tak je, že se letošní rok stane v tomto ohledu bohužel rekordní. Podrobněji: https://www.zdravotnickydenik.cz/2018/08/evropa-celi-rekordni-epidemii-spalnicek-letos-uz-onemocnelo-nejmene-41-tisic-osob-37-lidi-zemrelo/

Prudký nárůst případů spalniček ale není jediným důsledkem, který i po dvaceti letech má na svědomí práce Andrewa Wakefielda. Ten na základě vědomě zmanipulovaných dat o pouhých 12 dětech vypustil do světa nepravdivou tezi, že právě očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím způsobuje autismus. I když byl usvědčen z podvodu, prokázal se jeho střet zájmů, a nakonec přišel o lékařskou licenci, stále má negativní vliv na veřejnost. Jak popisuje britský spisovatel Karl Knights, který je sám autistou, v deníku The Guardian, Wakefield má dlouhodobě škodlivý efekt. I kvůli němu je autismus stále vnímán jako to nejhorší možné trauma, které mohou rodiče zažít.

Ne, autismus není z očkování a nelze vyléčit

Od 40. let 20. století, kdy byl autismus indentifikován a popsán, bylo na něj nahlíženo jako na problém, který je potřeba léčit, tvrdí spisovatel, jenž se snaží veřejnosti vysvětlovat, co to vlastně znamená žít s poruchou autistického spektra. „Před několika měsíci jsem se zúčastnil studijního veletrhu své univerzity a zamířil ke stánku označeného jako autismus. Tam mě informovali, že hledají lék na autismus. Žádný takový lék neexistuje a ani bych ho nechtěl. Po desetiletí byl tento stav překryt tajemstvím a rodiče dlouho hledali příčinu autismu. Wakefield jim poskytl falešné vysvětlení,“ vysvětluje Knights s tím, že nyní je zřejmé, že poruchy autistického spektra jsou součástí přirozeně se vyskytující neurodiverzity. To znamená, že se mozky některých lidí odlišují, což ovšem nemusí být jen negativní kontext. Naopak tito lidé mohou přinášet nové úhly pohledu i jiné zkušenosti.

Jenže Wakefieldova práce, jakkoliv se následně ukázala jako zmanipulovaná, byla stažena a sám Wakefield přišel právě kvůli podvodům, kterých se vědomě dopustil, o lékařskou licenci ve Velké Británii, stále ovlivňuje to, jak veřejnost uvažuje o autismu. „Proč, když věda prokázala pravý opak? Rostoucí skepticismus vůči autoritám je jedním z možných vysvětlení, ale strach z autismu je stále v srdci strašidelných příběhů. Wakefield odmítl přijetí autismu jako přirozeně se vyskytujících změn mezi lidmi. Odpůrci očkování se zmocnili celé debaty,“ dodává. Podle něj autističtí lidé chtějí, aby se veřejně mluvilo o tom, na co naráží, když hledají zaměstnání, i o tom, s čím vším se musí potýkat v běžném životě. Potřebují být slyšet. Bohužel se však musí pořád vyrovnávat se škodami, které napáchal Wakefield a další odpůrci očkování.

Sám Knight měl v tomto ohledu „štěstí“. Když byl v roce 2008 jako dvanáctiletý diagnostikován, nemohl vědět, jak moc odpůrci očkování ovlivňují vnímání autismu. Ani jeho rodiče se tímto nezabývali. „Měli obavy ohledně mému přístupu ke vzdělání a později k zaměstnání. Avšak mnoho autistických dětí a dospělých bylo zataženo do této bizarní a často velmi bolestivé epizody. Veřejná diskuse byla až příliš často zaměřena na to, jak se vyhnout tomu mít autistické dítě, nebo jaké ´chyby´ způsobily autismus, místo toho, aby směřovala více k možnostem neurodiverzity,“ dodává dnes dvaadvacetiletý spisovatel a univerzitní student.

Stigma lidí „poškozených očkováním“

Podle Knighta tak Wakefield dal svými lživými tezemi možnost posunout pohled na autismus tam, kde se dnes názorově nachází krajně pravicové skupiny. Ty podle něj jen využívají obav a mýtů, které jsou s autismem spojené. „Z tohoto pohledu je autismus ničivý a musí být odstraněn za každou cenu. Odpůrci očkování poukazují na nárůst počtu osob s poruchami autistického spektra jako na důkaz svých prapodivných teorií. Ve skutečnosti, jak potvrdilo mnoho studií a analýz, jsou diagnostická kritéria přesnější a inkluzivnější,“ vysvětluje Knight. Jenže pro odpůrce očkování je právě nárůst diagnostikovaných osob s poruchami autistického spektra „důkazem“, jak je očkování nebezpečné. Navíc ti, kteří jsou skálopevně přesvědčeni o tom, že právě očkování je příčinou autismu, mají o této neurovývojové poruše nejméně znalosti. Přesto sebevědomě tvrdí, že vědí o autismu více než lékaři a vědci, kteří se této problematice skutečně věnují. Podrobněji o Dunning-Krugerově efektu u odpůrců očkování, kdy jednotlivci, kterým chybí dostatek odborných znalostí, své znalosti značně přeceňují, a to i ve srovnání se skutečnými odborníky, v tomto článku:  https://www.zdravotnickydenik.cz/2018/07/maji-mene-znalosti-jsou-presvedceni-ze-vedi-vice-nez-lekari-ukazuje-studie-odpurcich-ockovani/

„Pro autistické lidi nemohlo být načasování Wakefieldovy falešné studie horší,“ uvedl pro deník The Guardian Steve Silberman, autor knihy NeuroTribes: The Legacy of Autism and How to Think Smarter About People Who Think Differently. „Právě během historického okamžiku, kdy díky většímu povědomí veřejnosti a lepším metodám screeningu vyšla najevo skutečná prevalence autismu, Wakefield přišel se svým obviněním očkování. To mělo zničující vliv na autistické lidi, kteří najednou dostali stigma ‚poškozených očkováním‘, ale také na jejich rodiče i směr výzkumu. Místo toho, abychom se jako společnost zabývali fakty, že očkování nezpůsobuje autismus, jsme se měli věnovat tomu, jak zlepšit kvalitu života autistů a jejich rodin,“ je přesvědčený Silberman.

Ludmila Hamplová