„Myslím, že vydělávat peníze, když můžete, je zásadním rysem podnikání. Stejně jako prodávat produkt za co nejvyšší cenu,“ hájí zdražování léků o stovky procent Nirmal Mulye, ředitel Nostrum Pharmaceuticals. Foto: YouTube

Nostrum Pharmaceuticals zdražila v USA antibiotika. Senátorky žádají vysvětlení

Dvě americké senátorky žádají vysvětlení, proč firma zvýšila cenu antibiotik o 400 procent. Šéfovi Nostrum Pharmaceuticals poslaly dopis.

 

Demokratická senátorka Claire McCaskillová a její republikánská kolegyně Susan Collinsová písemně vyzvaly výkonného ředitele společnosti Nostrum Pharmaceuticals Nirmala Mulye, aby vysvětlil náhlé rapidní zdražení antibiotik pro léčbu zánětů močových cest. Analytici listu Financial Times totiž zjistili, že lahvička nitrofurantoinu stojí 2392 dolarů (přes 52 tisíc korun), zatímco ještě v srpnu vyšla na 475 dolarů (10 355 korun).

„Takové zdražení generického antibiotika je naprosto šokující. Obzvláště při vědomí, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv jeho prodej schválil už v roce 1953,“ napsaly senátorky v otevřeném dopise. Političky byly zjevně konsternované nejen samotným zvýšením ceny na pětinásobek původní úrovně, ale zejména tím, jak Nirmal Mulye krok své společnosti vysvětloval a obhajoval. Členky amerického senátu totiž nebyly první, kdo se ho na zdražení léku dotazoval.

Prvním otázkám Nirmal Mulye totiž čelil už ze strany listu Finacial Times, kterému řekl, že jeho společnost pouze využila dynamiky trhu. „Myslím, že vydělávat peníze, když můžete, je zásadním rysem podnikání. Stejně jako prodávat produkt za co nejvyšší cenu,“ dodal Mulye s tím, že na tom nevidí nic špatného.

Nemohli jsme jinak, říká Mulye

Nostrum Pharmaceuticals prý jen reagovala na krok společnosti Casper Pharma, která vyrábí a na trh dodává značkovou verzi nitrofurantoinu pod obchodním názvem Furadantin. Casper Pharma jej totiž zdražila o 182 procent na současných 2800 dolarů (61 tisíc korun). Jenže k takovému nárůstu docházelo postupně, a to od roku 2015.

„Důležité je, že vůči našemu léku je na trhu dostupná pouze značková alternativa, která je pořád dražší než náš produkt,“ vysvětloval Mulye s tím, že pacienti a pojišťovny stále ušetří nemalé prostředky, když se rozhodnou pro lék z dílny Nostrum Pharmaceuticals. Mulye podle listu Financial Times porovnával rozhodnutí jeho firmy s umělcem, který se rozhodl prodat svůj obraz za půl miliardy dolarů, protože ten chce také především vydělat peníze.

Připomněl také případ Martina Shkreliho, který se nechvalně proslavil zdražením léku proti parazitům (způsobujícím toxoplazmózu a malárii), který užívali lidé oslabení nemocí AIDS a rakovinou, a to z původních 13,5 na 750 dolarů za jedinou tabletu. Pravdou je, že Shkreli zvýšil ceny o 5400 procent, čemuž aktuální cenová politika Nostrum Pharmaceucitals nemůže zdaleka konkurovat. „Souhlasím s Martinem Shkrelim, který své léky zdražil. Využil svého práva. Navíc hájil zájmy svých akcionářů,“ řekl Nirmal Mulye.

Zdůraznil také, že Shkreli si takový cenový skok mohl dovolit, protože jeho společnost byla jediná, která uvedený lék vyráběla. „Když jste jediný, kdo něco takového prodává, pak můžete vydělat tolik peněz, kolik jen jde. Tohle je kapitalistické hospodářství a pokud nedokážete vydělávat peníze, nemůžete na trhu zůstat,“ řekl mimo jiné Mulye. Podle něho se peníze vydělávat musí tehdy, když to jde a jako příklad uvedl ceny iPhonů, vozů nebo luxusních hotelových pokojů.

Jen využil situaci

Jenže podle listu Financial Times společnosti jako Nostrum nebo Casper spíše využily situaci na trhu, kde vznikl nedostatek tekuté formy těchto antibiotik, která se musí podrobit novým požadavkům Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), týkajících se limitů pro obsah nečistot.

Několik společností, včetně Nostrum Pharmaceuticals, své výrobky z trhu stáhly, aby je právě těmto novým pravidlům přizpůsobily. V důsledku toho se nitrofurantoin ocitl na seznamu nedostatkových léků, který vede Americká lékárnická společnost. FDA jej však na svůj seznam nedostatkových neuvedl. Na trhu existuje ještě jiný výrobce tekutého nitrofurantoinu, Amneal Pharmaceuticals, který jeho cenu nechal na původní úrovni kolem necelých 500 dolarů. Nicméně není momentálně dostupný.

Výše zmíněné americké senátorky ale nejsou jedinými zástupci státu, které cenové rozhodnutí společnosti Nostrum Pharmaceuticals zvedlo ze židle. Do Mulyeho se pustil i komisař FDA Scott Gogglieb: „Neexistuje žádné morální právo pro cenové parazitování na pacientech. FDA bude i nadále podporovat konkurenci, aby se spekulanti, kterým na veřejném zdraví nezáleží, nemohli využívat situaci pacientů, kteří potřebují životně důležité léky,“ uvedl na svém twitterovém účtu.

Na vině je prý FDA

To si ovšem Mulye nenechal líbit a FDA označil za „nekompetentní a zkorumpovaný“ úřad a řekl, že nová pravidla týkající se požadavků na výskyt nečistot v tekutých antibiotikách „jsou příkladem holého nesmyslu“. Nepřímo tak ze zvýšení ceny nitrofurantoinu obvinil FDA. Podle Mulyeho se totiž tekutá antibiotika běžně podávají lidem, kteří nejsou schopni je přijímat ve formě tablet – zejména děti a staří lidé, a tak dodatečné požadavky regulátora jen zvyšují výrobcům jejich náklady, kvůli čemuž přicházejí o spoustu peněz.

Zlomyslnou hříčkou osudu je fakt, že zdražení nitrofurantoinu o více než 400 procent přišlo jen krátce poté, co Donald Trump ohlásil vítězství ve své bitvě proti růstu cen léků. Byl to jeden z pilířů Trumpovy kampaně před prezidentskými volbami na podzim 2016. Trump si v tomto ohledu nicméně určité úspěchy připsal. Například farmaceutický gigant Pfizer v červnu upustil od svého záměru zvýšit ceny více než stovky svých léků poté, co Donald Trump na Twitteru napsal, že by se měl Pfizer stydět.

Petr Musil