Poslanec Benda: Exekutoři by mohli vykonávat funkci insolvenčního správce

Pokud bude přijat pozměňovací návrh předsedy ústavně právního výboru Marka Bendy (ODS) k oddlužovací novele insolvenčního zákona, mohli by se insolvenčními správci stát i exekutoři. V současnosti tato možnost naráží na výslovný zákaz jiné výdělečné činnosti v exekučním řádu. Pozměňovací návrh se snaží řešit i možnou podjatost, pokud by v případě insolvenčního dlužníka vedl daný exekutor před tím vůči němu exekuci.

Jak konstatuje odůvodnění pozměňovacího návrhu, zpřístupnění profesi insolvenčního správce i soudním exekutorům za stejných podmínek jako ostatním právnickým profesím se navrhuje vzhledem k předvídatelné existenci možného rizika „vysokého kapacitního zatížení osob sepisujících a podávajících za dlužníka návrh na povolení oddlužení při nárůstu počtu dlužníků aspirujících na řešení svého úpadku oddlužením a zejména vzhledem k nepochybné potřebě zajištění administrace předvídatelného řádového navýšení počtu insolvenčních řízení vyvolaného změnou parametrů pro oddlužení“.

Návrh umožnit soudním exekutorům výkon funkce insolvenčního správce odůvodňuje podle Bendy i podobnost podmínek kladených na soudní exekutory a insolvenční správce pro výkon jejich činnosti, zejména podmínka vzdělání, odborné praxe a personálního a materiálního vybavení.

V případě přijetí návrhu by nicméně muselo dojít i k dílčí úpravě exekučního řádu, které jinak zakotvuje absolutní inkompatibilitu jiné výdělečné činnosti s výkonem funkce soudního exekutora. Řešení podjatosti Návrh reaguje i na situace, kdy by hrozila podjatost u exekutora pověřeného výkonem funkce insolvenčního správce. „V případě, že exekutor vedl proti dlužníkovi exekuční řízení, popř. ve prospěch některého věřitelů, nelze paušálně hovořit o podjatosti a není zapotřebí speciálního legislativního řešení. V případě, že by exekutor byl v daném exekučním řízení podjatý, býval by byl vyloučen pro podjatost podle § 29 exekučního řádu – to by jistě bylo také důvodem pro vyloučení podle § 24…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Dušan Šrámek