Alikace přípravku Humira pacientem s revmatickou artritidou. Produktu, který ročně generuje obrat kolem 18 miliard dolarů (téměř 400 miliard korun), vyprší v říjnu v Evropě patentová ochrana. Foto: Youtube, Humira injection for Arthritis

Týden ve farmabyznysu: AbbVie končí patent, Novartis investuje a akcie GSK je dobré držet

Lék Humira z dílny Abbvie brzy v Evropě ztratí patentovou ochranu. Novartis a GSK naopak získaly dobrozdání od evropského regulátora pro uvedení nových léků na trh.

 

Americká farmaceutická skupina AbbVie bude muset zanedlouho v Evropě čelit nástupu konkurence jednoho z jejích nejprodávanějších léků – Humira. Produktu, který ročně generuje obrat kolem 18 miliard dolarů (téměř 400 miliard korun), vyprší v říjnu na starém kontinentu patentová ochrana. Pacientům svitne naděje, že se na trhu brzy objeví lacinější náhražky, zdravotní pojišťovny a poskytovatelé zdravotní péče se těší, že díky tomu ušetří nemalé finanční prostředky.

Humira patří k takzvaným biologickým lékům. Používá se pro léčbu revmatoidní artritidy, Crohnovy choroby, ulcerózní kolitidy a psoriázy. Není proto divu, že je již nějakou dobu středem zájmu výrobců takzvaných biosimilárních léků, tedy těch, které fungují na podobném principu, ale nepatří mezi značkové medikamenty.

Konkurence si na AbbVie brousí zuby

Vzhledem k tomu, že to nebude poprvé, co se Evropě nějaké biosimilární léky objeví, analytici předpokládají, že AbbVie od října nečeká nic příjemného. Prodeje Humiry by v Evropě mohly klesnout ještě do konce letošního roku o 18 až 20 procent, což je o něco mírnější předpověď v porovnání s tím, jak příchod biosimilárních léků v minulosti ovlivnil obrat u jiných výrobců léků originálních.

Podle agentury Reuters se hovoří nejméně o čtyřech firmách, které se chystají biosimilární léky na evropské trh uvést poté, co Humira patentu pozbude. K těm největším patří Amgen, Novartis se svou divizí pro výrobu generik Sandoz, Samsung Bioepis a Boehringer Ingelheim. „Očekáváme, že konkurence bude velká,“ řekl agentuře Reuters Chad Pettit, ředitel divize biosimilárních léků společnosti Amgen.

O tom, jak velké snížení ceny léků podobných Humiře lze očekávat, ale hovořit odmítl. Na základě minulých zkušeností je ale možné, že by léky mohly zlevnit až o 45 procent. U některých biosimilárních produktů došlo dokonce k šedesátiprocentnímu snížení cen. AbbVie se již dnes brání a její zástupci tvrdí, že by pacienti přivyklí na Humiru neměli přejít na jiné, byť podobné léky.

Novartis postaví továrnu

Zcela jiné starosti má švýcarský Novartis. Poté, co získal od Evropské komise povolení k uvedení na trh léku Kymirah, oznámil investici do nových výrobních kapacit. Do nové továrny, která vyroste ve švýcarském městě Stein, hodlá investovat kolem 90 milionů švýcarských franků (přes 2 miliardy korun). Vzniknout má až 450 nových pracovních míst.

„Novartis už pracuje na vybudování celé sítě, která zajistí distribuci Kymriahu po celé Evropské unii,“ uvedl portál BioPharma Dive s odkazem na tiskové mluvčí švýcarské farmaceutické skupiny. „Jednotlivá distribuční centra budou připravena zajistit dodávky zmiňovaného léku v požadované kvalitě a spolehlivosti s ohledem na zdraví a bezpečnost pacientů,“ dodal Novartis s tím, že momentálně nechce uvádět, kde se Kymriah objeví nejdříve. Švýcaři do toho ale nepůjdou sami. Ke společnému podniku přizvali francouzskou firmu Cell for Cure, se kterou už provozuje obdobnou továrnu v německém Lipsku.

Kymriah je lék proti akutní lymfoblastické leukémii, která se nejčastěji vyskytuje u dětských či mladistvých pacientů. Tvoří až 80 procent všech leukémií u dětí. Trh s tímto lékem je poměrně zajímavý. Jen za druhé letošní čtvrtletí činily tržby zhruba 16 milionů dolarů (přes 350 milionů korun), celoroční obrat tedy letos zřejmě překročí 60 milionů dolarů (přes 1,3 miliardy korun).

Akcie GSK držet

Podobný úspěch si připsala britská farmaceutická skupina GlaxoSmithKline. Ta od Evropské komise získala povolení pro prodej léku Nucala, jimž se potlačuje eozinofilní astma. Nucala byla v Evropské unii schválena již před třemi lety, ale pouze pro dospělé pacienty. Dnešní povolení se týká použití u pacientů ve věku od šesti do sedmnácti let.

„Astma je nejrozšířenější chronická choroba u dětí. Zpřístupnění Nucaly dětem tak pomůže mít astma lépe pod kontrolou,“ řekl portálu Pharmatimes.com Hal Barron, šéf výzkumu v GSK. Podle různých studií patří Nucala k nejúčinnějším lékům, které přinášejí od astmatu úlevu. Pharmatimes.com odkazuje na výsledky, které hovoří o více než padesátiprocentním poklesu počtu astmatických záchvatů u pacientů, kteří Nucalu užívali.

Nucala přinesla v loňském roce společnosti GlaxoSmithKline tržby přesahující 340 milionů liber (9,7 miliardy korun). Dá se tedy předpokládat, že rozšíření cílové skupiny pacientů o ty dětské je pro investory dobrou zprávou. Přesto GSK ve čtvrtek obdržela od poradenské brokerské společnosti Liberum mírné zhoršení investičního doporučení z „koupit“ na „držet“. Liberum ale zároveň zvýšila odhad férové ceny akcií GSK z 16,3 libry na rovných 17 za jeden kus a tvrdí, že plán GSK zaměřit svůj výzkum na imunoterapii a genetickou terapii lze považovat za rozumný. Liberum se však obává, zda je GSK schopna za stávající situace plně nahradit výpadky příjmů, které společnosti plynuly z dříve patentově chráněných produktů.

Petr Musil