Budova Karlovarské krajské nemocnice. Foto: KKN

Karlovarská krajská nemocnice měla loni ztrátu 105 milionů korun

Karlovarská krajská nemocnice (KKN) skončila loňské hospodaření se ztrátou 105 milionů korun. V roce 2016 byla ve ztrátě 40 milionů korun. Letošní výsledky ale budou zřejmě ještě horší než předešlý rok, řekla včera novinářům předsedkyně představenstva KKN Jitka Samáková.

 

Krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS) včera řekl, že se ztrátou kraj počítal a bude ji muset řešit. „Není to nic překvapivého, čekali jsme to. Mimo jiné i studie firmy Delloite, kterou jsme si na ekonomiku nemocnice nechali zpracovat, hovoří o tom, že nemocnice bude ve ztrátách. V tuto chvíli není jiné řešení než tam ty peníze z krajského rozpočtu dát. V jaké výši, o tom budeme ještě jednat,“ řekl Bureš.

Podle Samákové může za rostoucí ztrátu nemocnic v Karlových Varech a Chebu, které spadají pod KKN, zejména rychlý růst mezd. Mzdové náklady vzrostly za poslední dva roky o 34 procent, což představuje 234 milionu korun. Celkově se loni KKN zvýšily náklady o 123 milionů korun, z toho mzdové náklady o 109 milionů korun.

Odhady na letošní rok nejsou o nic optimističtější, KKN by mohla skončit ve ztrátě až 150 milionů korun.

Kraj, který je jediným vlastníkem akciové společnosti KKN, v minulých letech dorovnával ztráty ze svého rozpočtu, šlo ale zatím o desítky milionů korun. Na to, aby se alespoň zaplatily závazky KKN z loňského roku, by bylo potřeba zhruba 50 milionů korun. Jinak by se KKN mohla dostat do insolvence.

O budoucnosti krajských nemocnic bude vedení kraje teprve jednat. Zatím zcela vylučuje prodej. Zváží ale například provoz na manažerskou smlouvu nebo provoz pod koncesní smlouvou. Tak by se kraj mohl udržet částečný dohled nad službami svých nemocnic.

-čtk-