Software firmy Ada má pomoci pacientům určit, zda potřebují zdravotní péči, a v případě potřeby je spojit s nejbližším poskytovatelem zdravotních služeb. Projekt by měl zpřístupnit poradenství nejméně dvěma milionům lidí v oblastech s nedostatečným napojením na zdravotní služby a nemocnice. Foto: Philips

Nadace Gatesových podpoří rozšíření aplikace kontroly zdraví

Nadace manželů Gatesových v rámci svého projektu, jehož cílem je zlepšit zdravotní péči pro chudé v regionech Afriky, Asie a Jižní Ameriky, podpoří rozšíření bezplatné aplikace, prostřednictvím které si mohou lidé sami zkontrolovat svůj zdravotní stav. Informovala o tom v prohlášení technologická firma Ada Health, autor aplikace.

 

Lékařská aplikace bude první svého druhu dostupná ve svahilštině a bezplatně se bude nabízet i v Rumunsku. Kromě Gatesových získala finanční podporu také od švýcarské Fondation Botnar. Bližší podrobnosti k výši finanční podpory však Ada neposkytla.

Projekt by měl zpřístupnit zdravotní poradenství prostřednictvím umělé inteligence nejméně dvěma milionům lidí v oblastech s nedostatečným napojením na zdravotní služby a nemocnice. Software firmy Ada má pomoci pacientům určit, zda potřebují zdravotní péči, a v případě potřeby je spojit s nejbližším poskytovatelem zdravotních služeb. To by mělo zmírnit tlak na zdravotní systém, napsala agentura Bloomberg.

Nadace Billa a Melindy Gatesových je nejbohatší charitativní organizací na světě. Na konci loňského roku měla k dispozici 51 miliard USD (1,1 bilionu Kč).

Společnost Ada byla založená v roce 2011 a nabízí aplikaci pro mobilní telefon, která projde s uživatelem příznaky, nabídne pravděpodobné příčiny a poradí, co dělat, zda si vzít aspirin nebo volat ambulanci. V současnosti je dostupná v angličtině, němčině, španělštině, portugalštině a francouzštině a ve více než 130 zemích si ji stáhlo kolem pěti milionů lidí.

Ada není jedinou firmou, která nabízí podobnou aplikaci. Kritici upozorňují, že účinnost takových aplikací je podle tradičních vědeckých standardů nejistá. Výzkumníci ze zdravotnické fakulty Harvardovy univerzity v roce 2016 provedli studii, ve které zjistili, že lékaři byli v diagnóze pacienta na základě popisu jeho symptomů a základní anamnézy dvakrát lepší než aplikace.

-čtk-