Národní strategie má 13 hlavních témat, jako dostatečná pohybová aktivita, správná výživa, duševní zdraví, zvládání infekčních onemocnění, vakcinační a screeningové programy, nebo elektronizaci zdravotnictví. Foto: MZ ČR

Některé plány strategie Zdraví 2020 se neplní, nejsou peníze

Některé plány národní strategie Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí se neplní, protože pro ně není zajištěno financování. Peníze měly být z EU, nebyly ale vypsány vhodné výzvy. Vyplývá to ze zprávy o plnění národní strategie, zprávu dnes projedná vláda.

 

Dokument byl přijatý v roce 2014, kdy ministerstvo vedl Svatopluk Němeček (ČSSD) s cílem zlepšit zdraví Čechů. Plnění dokumentu se ale zastavilo a meziresortní skupiny se nesešly od ledna 2015. Podle současného ministra Adama Vojtěcha (za ANO) byly práce na plnění programu zintenzivněny.

Program Zdraví 2020 byl koncipován Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako Osnova evropské zdravotní politiky pro 21. století. Na jednotlivé národní strategie mělo být navázáno financování z evropských fondů. „Původní předpoklad financování programu z Evropských strukturálních fondů se nenaplnil, jelikož nebyly vypsány vhodné výzvy, jakkoli byl program Zdraví 2020 schválen jako předpoklad pro uvolnění prostředků z těchto fondů,“ uvedlo ministerstvo v březnu tohoto roku.

Národní strategie má 13 hlavních témat, jako dostatečná pohybová aktivita, správná výživa, duševní zdraví, zvládání infekčních onemocnění, vakcinační a screeningové programy, zlepšení dostupnosti a kvality péče, včetně následné a dlouhodobé či elektronizaci zdravotnictví.

Loňské kontroly odhalily disproporce v plnění cílů jednotlivých částí programu. „Zatímco ty pracovní skupiny, které se mohly opřít o institucionální zázemí a financování, mnohé ze stanovených cílů plnily nebo dokonce již splnily, jiné, které se o takové zázemí opřít nemohly, úkoly plnily jen částečně nebo vůbec ne,“ uvedlo ministerstvo.

Ministr Vojtěch v březnu uložil náměstkyni Aleně Šteflové, která dříve působila v české kanceláři WHO, aby plnění úkolů zmapovala. Ze zprávy, která poté vznikla, vyplývá, že některé úkoly se neplní proto, že na ně chybí financování. Peníze nebyly například pro některé projekty v oblasti pohybových aktivit, prevence rizikového chování u ohrožených skupin dětí nebo informační kampaň o přínosu očkování.

Na strategii se podle dokumentu podílí kromě ministerstva zdravotnictví například ministerstvo obrany, spravedlnosti, průmyslu a obchodu, dopravy či práce a sociálních věcí. „Společným úkolem všech resortů zůstává nejen hledání finančních zdrojů, ale i účinné formy komunikace, koordinace a kooperace,“ uvádí dokument.

Dokument zmiňuje připravovaný nový web – Národní zdravotnický portál s garantovanými zdravotnickými informacemi, který má být nástrojem pro zvýšení zdravotní gramotnosti obyvatel. Ta je podle průzkumů na nízké úrovni. „Pokud občanům ČR otevřeme cestu k vyšší zdravotní gramotnosti a posílíme tak jejich vliv na základní determinanty zdraví, přispějeme tím ke zlepšení životní situace populačních skupin a kvality života lidí a celé společnosti,“ píše se v hodnocení strategie.

-čtk-