Vraždící ošetřovatel přichází před soud. Oběti přiváděl na okraj smrti, aby mnohl prokázat svou schopnost je oživovat, což se mu ale často nepodařilo. Foto: YouTube

V Německu začne soud se zřejmě největším masovým vrahem země. Zabil 100 pacientů

V Oldenburgu na severozápadě Německa začne dnes další soud se zřejmě největším masovým vrahem v dějinách spolkové republiky. Ošetřovatel Niels Högel čelí obžalobě z vraždy 100 pacientů. Podle některých pozorovatelů jich ale dnes jedenačtyřicetiletý muž v letech 2000 až 2005 zabil možná i dvakrát tolik.

 

Högel vraždil podle obžaloby na klinice v Oldenburgu, kde pracoval od června 1999 do října 2002, a také v nemocnici v nedalekém Delmenhorstu, kde působil mezi prosincem 2002 a červencem 2005. V Oldenburgu měl podle vyšetřovatelů na svědomí 36 životů, v Delmenhorstu dalších 64.

Ošetřovatel pomocí léků pacienty přiváděl do stavu vyžadujícího oživování, aby při jejich následné záchraně mohl prokazovat své schopnosti. Oživit se mu je ale často nepodařilo. Na jeho činy se přes řadu indicií přišlo až v červnu 2005, kdy jedna ze zdravotních sester viděla, jak pacientovi podává lék, který vůbec neměl dostat. V roce 2015 byl Högel, který se přiznal k několika desítkám vražd, odsouzen na doživotí mimo jiné za dvě vraždy.

Nynější proces, který neskončí dříve než v květnu příštího roku, se bude zabývat velkou většinou případů, kterých se měl ošetřovatel dopustit. Kvůli velkému zájmu médií, veřejnosti i pozůstalých se neuskuteční v běžné soudní budově, ale ve veletržním komplexu Weser-Ems-Hallen.

-čtk-