Starosta Frýdlantu Dan Ramzer (vlevo) a hejtman Libereckého kraje Martin Půta (vpravo) se dohodli na společném postupu. Nemocnice Frýdlant je připravena se k memorandu připojit, nejprve ale bude jednat s libereckou nemocnicí . Foto: TC/ Koláž ZD

Nemocnice Frýdlant bude o připojení k memorandu jednat za týden

Nemocnice Frýdlant ze skupiny EUC se zatím nepřipojila k memorandu o spolupráci na zajištění zdravotních služeb na Frýdlantsku. Schválily ho už Liberecký kraj i město Frýdlant. Mluvčí nemocnice Dita Fuchsová ČTK řekla, že o připojení budou jednat v příštím týdnu. Nemocnice v srpnu oznámila, že od Nového roku nebude poskytovat akutní lékařskou péči. Aby kraj nemusel ve Frýdlantském výběžku vybudovat třetí stanoviště záchranné služby, usiluje o to, aby péči pro zhruba 25 tisíc obyvatel regionu zajistila liberecká nemocnice.

 

„Jsme připraveni se k memorandu připojit po jednání s vedením Krajské nemocnice Liberec,“ uvedla Fuchsová. Jednání by se mělo podle ní uskutečnit po zasedání dozorčí rady liberecké nemocnice, které se koná tento pátek. „Tedy v týdnu od 8. října,“ dodala.

Současný vlastník koupil Nemocnici Frýdlant v roce 2013, o dva roky později kvůli nedostatku lékařů uzavřela nemocnice lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče. Od dubna 2016 přestala v nemocnici fungovat akutní interní ambulance a od letošního července nezajišťuje ani pohotovostní službu. Ještě před pěti lety mělo zařízení 126 lůžek, dnes jich zůstává 80, z toho 35 je akutních a 45 následné péče.

Memorandum počítá s převzetím frýdlantské nemocnice Krajskou nemocnicí Liberec, maximálně za 30 milionů korun. Kupní cena by měla být rozložena do tří let a její skutečnou výši určí nezávislý auditor. V případě převzetí by liberecká nemocnice měla ve Frýdlantu zajistit lékařskou službu první pomoci v chirurgii, na interně a gynekologii. Frýdlant jako vlastník areálu se v memorandu zavázal investovat přes tři miliony korun do přípravy projektu rekonstrukce areálu a dalších nejméně 25 milionů do realizace úprav. Kraj by měl přidávat pět milionů ročně nejméně po dobu deseti let na úhradu zvýšených nákladů v souvislosti s celodenním provozem. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) to je částka, jakou by bylo nutné vynaložit na zajištění třetí výjezdové posádky, pokud by v nemocnici akutní péče nebyla. Na financování služby by se podle memoranda měly podílet také obce Frýdlantska, rozhodovat o tom ale budou až nová zastupitelstva, která vzejdou z nadcházejících komunálních voleb.

-čtk-