Nemocnice Královéhradeckého kraje by od 1. ledna mělo přímo řídit sedmičlenné představenstvo Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, které bude mít postavení správních rad jednotlivých nemocnic. Foto: koláž ZD

Nemocnice hradeckého kraje bude řídit jedna správní rada

Královéhradecký kraj výrazně zjednoduší řízení svých nemocnic v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem. Nemocnice by od 1. ledna mělo přímo řídit sedmičlenné představenstvo Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, které bude mít postavení správních rad jednotlivých nemocnic. Členy představenstva holdingu budou i statutární ředitelé nemocnic. Novinářům to včera řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

 

Dosud má každá nemocnice své tříčlenné představenstvo a svou šestičlennou dozorčí radu. V novém uspořádání dozorčí rada nemocnic nebude, nemocnici bude řídit její statutární ředitel. U Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, který nemocnice vlastní, šestičlenná dozorčí rada zůstane zachována a představenstvo se rozšíří ze tří na sedm lidí. Změny by měli schválit krajští zastupitelé 22. října.

„Tato změna by měla přinést efektivnější vedení krajských nemocnic a pružnější rozhodování. Ředitel jedné nemocnice bude spoluodpovědný za výsledky i ostatních nemocnic,“ uvedl Cabicar. Současně jde podle něj o první krok k dlouho připravovanému sloučení krajských nemocnic a holdingu v jeden celek.

Krajské nemocnice loni měly tržby 2,38 miliardy korun. Nemocnice Náchod, Trutnov a Dvůr Králové vykázaly souhrnnou ztrátu 79,7 milionu korun. Oblastní nemocnice Jičín měla zisk 10,2 milionu korun. Nemocnice mají celkem asi 2900 zaměstnanců. Letos kraj provoz nemocnic dotuje částkou zhruba 200 milionů korun.

Současnou největší investicí kraje ve zdravotnictví je přestavba Oblastní nemocnice v Náchodě za 1,344 miliardy korun bez DPH zahájená v dubnu. Hotovo by mělo být v polovině roku 2020.

-čtk-