Helena Rögnerová si už jednou řízení sekce vyzkoušela, když na přelomu let 2013/2014 dělala náměstkyni pro zdravotní pojištění ministru zdravotnictví Martinu Holcátovi, jeho nástupce Svatopluk Němeček jí pak z funkce odvolal. Foto: TC

Novou náměstkyní pro ekonomiku a zdravotní pojištění byla dnes jmenována Helena Rögnerová

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes na doporučení výběrové komise jmenoval Helenu Rögnerovou náměstkyní pro ekonomiku a zdravotní pojištění, a to s účinností ke 2. říjnu 2018. Nová náměstkyně vzešla z otevřeného výběrového řízení.

 

Helena Rögnerová je dlouholetou zaměstnankyní Ministerstva zdravotnictví, od začátku roku do dnešního dne byla řízením sekce ekonomiky a zdravotního pojištění pověřena dočasně. „Helena Rögnerová je zkušenou manažerkou a za posledních deset měsíců prokázala, že sekce ekonomiky a zdravotního pojištění pod jejím vedením funguje dobře. Očekávám, že se nyní primárně zaměří na kontrolu a metodické vedení přímo řízených organizací tak, aby byla posílena transparentnost jejich hospodaření. Jejím dalším úkolem bude důsledná kontrola dodržování povinnosti zdravotních pojišťoven zajistit místní a časovou dostupnost zdravotní péče pro pacienty,“ uvedl k dnešnímu jmenování ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Jde o řízení rozsáhlé sekce, která zahrnuje ekonomiku, největší přímo řízené nemocnice, ale i celou oblast zdravotního pojištění a farmacie. Ve všech těchto sférách se ovšem rozhoduje o velkých penězích, čemuž chceme nastavit jasná, transparentní a dobře odůvodnitelná pravidla. To bude jedna z mých priorit,“ vysvětlila nově jmenovaná náměstkyně Helena Rögnerová.

Ing. Helena Rögnerová v minulosti působila mj. v Nemocnici s poliklinikou Na Homolce či v První americko-české pojišťovně. V letech 1996–1999 řídila Fakultní nemocnici v Praze – Motole, za což získala ocenění Manažerka roku 1999. V období 2000–2006 byla nezávislou senátorkou, po skončení mandátu pak ředitelkou Rehabilitační kliniky Malvazinky a zároveň jednatelkou holdingu nemocnic společnosti Mediterra s.r.o. Na Ministerstvu zdravotnictví ČR pracuje od r. 2012 jako ředitelka Odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, v krátkém období 10/2013–2/2014 už jednou post náměstkyně pro zdravotní pojištění zastávala. Narodila se v Hořicích v Podkrkonoší, vystudovala ekonomiku a řízení vnitřního obchodu na Vysoké škole ekonomické v Praze. Absolvovala množství zahraničních kurzů a stáží, především v oblasti zdravotnického managementu a politiky.

 -TZ MZ-