Výrazně se nás tento problém nedotýká, ale nelze to vyloučit, když se pohybujeme na volném trhu Evropské unie," řekl poslancům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: Pixabay

Protipadělková směrnice prošla ve Sněmovně prvním čtením

Lékárníci asi budou muset ověřovat pravost vydaných léků. Budou srovnávat zvláštní kód na krabičce s údaji v celoevropském úložišti. Povinnost zavede vládní novela, kterou včera v úvodním kole podpořila Sněmovna. Nyní ji posoudí zdravotnický výbor. Bude na to mít zkrácenou lhůtu, aby předloha mohla být účinná od února. Novela, jež má bránit padělání léků, vychází z evropských předpisů.

 

V Česku podle odborníků není problém s falešnými léky v lékárnách, ale na internetu. Nejčastěji jde o léky na sexuální dysfunkce, pálení žáhy, poruchy příjmu potravy, úzkosti nebo onkologická onemocnění. „Výrazně se nás tento problém nedotýká, ale nelze to vyloučit, když se pohybujeme na volném trhu Evropské unie,“ řekl poslancům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ani v unii zatím nejsou podle vládní předlohy falešné léky v lékárnách časté, ale riziko roste. „Padělané léčivé přípravky, které by se k pacientům dostaly prostřednictvím legálního dodavatelského řetězce, představují riziko pro lidské zdraví a mohou rovněž vést ke snížení důvěry pacientů v legální dodavatelský řetězec, poskytovatele zdravotní péče a zdravotní systém,“ stojí v důvodové zprávě.

Pochyby o potřebě ověřovat pravost léků už dříve vyjádřila Česká lékárnická komora, podle níž jsou současná bezpečnostní pravidla dostatečná. V českých lékárnách se podle prezidenta komory Lubomíra Chudoby dosud neobjevil ani jeden padělek léčivého přípravku, novela podle něho nepřiměřeně zvýší administrativu.

Náklady na systém úložišť, kde se budou kódy balení evidovat, ponesou výrobci léků. V Česku vznikla Národní organizace pro ověřování léčiv, tvoří ji Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, Česká asociace farmaceutických firem, Asociace evropských distributorů léčiv, Asociace velkodistributorů léčiv a Česká lékárnická komora.

Některé lékárny systém testují už od července. Lékárnická komora letos v únoru vyčíslila náklady, které nové nařízení přinese lékárnám, na 300 milionů až 500 milionů korun. Do částky započítala pořízení nových čteček kódů, nový lékárenský software, ale i proškolení personálu nebo čas, který bude muset pro ověření vynaložit navíc.

Odlišný postup ověřování pravosti bude podle Vojtěcha platit u vakcín pro povinné a nepovinné očkování. Půjde o povinnost distributorů, nikoli lékařů.

-čtk-