Poslanec ČSSD Roman Sklenák ve Sněmovně připomněl, že zavedení e-neschopenky od ledna příštího roku není technicky připraveno. Poslanci by tak mohli novelou o změnách v lékařské posudkové službě odložit zavedení elektronických neschopenek o rok na leden 2020. Novelu by mohli schvalovat už za dva týdny. Foto: health.mil

Sněmovna by mohla odložit zavedení e-neschopenek

Poslanecká sněmovna by mohla novelou o změnách v lékařské posudkové službě odložit zavedení elektronických neschopenek o rok na leden 2020. Při jejím druhém čtení v úterý navrhl odklad poslanec ČSSD Roman Sklenák. Vládní předloha by vyňala posudkové lékaře ze služebního zákona, řídili by se opět zákoníkem práce. Změna by měla usnadnit jejich nábor a umožnit, aby nemuseli odcházet po dosažení 70 let věku. Poslanci by mohli novelu schvalovat za dva týdny.

 

Sklenák svůj návrh o elektronických neschopenkách zdůvodnil tím, že Sněmovna nestihne včas schválit jinou vládní předlohu, která by nynější zákonný termín zcela zrušila. Novelu předložila ještě jednobarevná vláda ANO, poslanci ale ještě nedokončili ani první čtení. Sklenák připomněl, že zavedení e-neschopenky od ledna příštího roku není technicky připraveno. Poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová podotkla, že jde o takzvaný přílepek.

Posudkových lékařů není dostatek. Kvůli zákonnému limitu 70 let věku by musela skončit stovka lékařů, kteří mají zatím výjimku z tohoto pravidla.

Převod posudkových lékařů pod zákoník práce umožní využívat například částečné úvazky a pracovní dohody. Na konci loňska byla neobsazená čtvrtina míst posudkových lékařů – 95 ve správě sociálního zabezpečení a 12 na ministerstvu práce. Posudkoví lékaři ročně vypracují kolem 400.000 posudků.

Posudková služba, která zkoumá zdravotní stav lidí kvůli invalidním důchodům či příspěvkům pro postižené a na péči, se s nedostatkem lékařů potýká dlouhodobě. Na její přístup a dlouhé vyřizovací lhůty si stěžují postižení lidé i pacientské organizace.

Posudkovým lékařům by za zánik státní služby náleželo podle předlohy odškodnění ve výši tří průměrných výdělků. Celkem by odstupné činilo podle podkladů asi 50 milionů korun. Pokud lékaři požádají o ukončení pracovního poměru, dosavadní zaměstnavatel jim bude muset vyhovět.

O odvoláních proti posudku by podle novely už nerozhodovaly tříčlenné posudkové komise ministerstva práce, ale jen jeden lékař České správy sociálního zabezpečení. Na správu by se lékařská místa z ministerského úřadu přesunula. Předsedkyně sociálního výboru Radka Maxová (ANO) chce tuto část předlohy zrušit. Změna podle ní není připravena a hrozil by další nárůst nedodělků a prodloužení posudkových řízení.

-čtk-