Ačkoliv se problematika posudkových lékařů řeší už roky, opět se na poslední chvíli hasí problém, kdy by s koncem roku skončila stovka lékařů přes 70 let. Systémový návrh by snad měl být na stole příští rok. Foto: publicdomainpictures.net

Zdravotní i sociální výbor schválily akutní řešení posudkových lékařů, otazník je nad převodem agendy z MPSV na ČSSZ

Fungování lékařské posudkové služby je problematika, která se řeší posledních pět let. Celou věc ještě zhoršil služební zákon, který by vedl k tomu, že skončí všichni lékaři nad 70 – kterých je dnes zhruba čtvrtina. Proto nyní ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo novelu, která řeší nejpalčivější problém. Vyjímá tak posudkové lékaře z působnosti služebního zákona a chce zároveň více využívat smluvní lékaře. Vedle toho by chtěla převést posudkové komise z MPSV na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ). Návrh v úterý odsouhlasil sněmovní sociální výbor a předminulý týden i výbor zdravotní, v obou diskuzích se však objevily výtky směřované k poslednímu ze zmíněných opatření. Podle oponentů nebude změna znamenat urychlení procesu, jak doufá MPSV, ale může vést k tomu, že se pacienti hůře domůžou svých práv.

 

„Zkušenost za účinnosti zákona ukazuje, že je státní služba pro lékaře neatraktivní, nevstupují do ní a pro potřeby provozu lékařské posudkové služby je příliš rigidní – neumožňuje smluvní lékaře, krátké úvazky a podobně,“ objasňuje důvody návrhu na vynětí posudkových lékařů ze služebního zákona náměstkyně MPSV Iva Merhautová. „Jsou navržena i řešení pracovně-právních stavů – je tam tedy systém vyrovnání s lékaři, kteří by dále nechtěli pokračovat v této činnosti,“ doplňuje zpravodaj tisku poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Hlavní problém ale je, že lékaři posudkové služby mají z lékařů vůbec nejvyšší průměrný věk – jenže podle zákona by měli výkon své práce ukončit v 70 letech (výjimka má skončit závěrem letošního roku). V tuto chvíli se jedná o 105 lékařů (88 úvazků) na pracovištích ČSSZ; celkem je na České správě 407 systemizovaných míst, 80 z nich ale už nyní není obsazeno. „Situace je tristní. 23 procent posudkových lékařů je starších 70 let. Současnou novelizaci bych proto přirovnal ke krátkodobě úspěšné resuscitaci, tedy v řádu několika let – víc si od toho nemůžeme slibovat,“ reaguje poslanec Jiří Mašek (Ano). „Diskutujeme o zkrácení pracovního týdne a včasnějším odchodu do důchodu, takže mi přijde poměrně bizarní, když MPSV předkládá zákon umožňující zaměstnávat 70+,“ pozastavuje se Vlastimil Válek (TOP 09).

Dalším opatřením, které novela navrhuje, je větší zapojení smluvních lékařů. „Už v minulém volebním období jsme diskutovali o tom, že pokud se nám nebude dostávat lékařů vzdělaných v posudkovém lékařství, nezbyde nám nic jiného, než službu nějakým způsobem outsourcovat. Dosavadní legislativa plné zapojení lékařů ze zdravotnických zařízení neumožňuje,“ vysvětluje Kaňkovský s tím, že současná novela rozšiřuje kompetence smluvních lékařů. Na druhou stranu však podle něj možnost využití smluvních lékařů neznamená, že se problém vyřeší. „Pokud má lékař ambici si ke svému úvazku v nemocnici nebo ambulantním zařízení přivydělat nebo se více realizovat, nabídek má celou řadu. Bude to tedy o konkurenci ve smyslu, kdo nabídne lepší podmínky a která práce bude pro lékaře zajímavější. Legislativní úpravy jsou tedy dobře, ale ještě to neznamená, že se nám budou lékaři do činnosti hrnout,“ dodává Kaňkovský.

Pacienti mají z převodu 20 tisíc posudků na ČSSZ obavy

Poslední z navrhovaných opatření spočívá v převodu posudkových komisí z MPSV na ČSSZ obdobně jako u pojistných dávek, což znamená přesun 20 tisíc odvolacích posudků.

„Důvodem je to, že se nám počet lékařů v komisích snížil ze 45 na 30, tím pádem máme malou zastupitelnost. Česká správa svým počtem lékařů daleko více může lhůty hlídat a zastoupit se. Návrhů na pracovní skupině padlo i více – například na převod sociálního šetření z Úřadu práce na ČSSZ či odvolacího řízení z MPSV na generální ředitelství Úřadu práce, ale jen tento jediný návrh se dostal do vládní novely. Bylo usuzováno, že se tím zkrátí řízení příspěvku na péči, které je opravdu poměrně zdlouhavé tím, že jsou zapojeny dva úřady a dvě sekce MPSV,“ vysvětluje Merhautová. Tento krok se ale mnohým příliš…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit