"Věříme, že Zentiva je víc než jenom Ibalgin a Paralen," říká nový ředitel nový ředitel firmy Patrick Aghanian. Foto: Zentiva

Zentiva plánuje, že polovinu růstu příštích pěti let zajistí nové léky

Farmaceutická společnost Zentiva plánuje, že polovina růstu tržeb firmy v příštích pěti letech bude z nových produktů. Většina z nich budou takzvaná generická léčiva, tedy léky, kterým vypršela patentní ochrana, ale mají stejnou účinnou látkou jako originál. V rozhovoru s ČTK to řekl nový ředitel firmy Patrick Aghanian. Začátkem tohoto týdne dosavadní majitel Zentivy, firma Sanofi Paster, prodala Zentivu investičnímu fondu Advent International.

 

Zentiva se na výrobu generických léčiv dlouhodobě zaměřuje. „Dlouhou dobu jsme byli součástí velké mezinárodní farmaceutické společnosti, kde generická léčiva nebyla hlavní aktivitou. Je to velký rozdíl, protože to znamená, že se všemi zdroji, které získáte, můžete rozhodovat, jaký bude další rozvoj firmy,“ uvedl Aghanian. Firma tak má podle něj více kontroly, dříve mohla rozhodovat jen o penězích, které pro ni Sanofi vyčlenila.

Bývalému vlastníkovi zůstaly dvě nejznámější značky dříve vyráběné Zentivou, Ibalgin a Paralen, které patří v Česku mezi neprodávanější léky. Paralenu 500 bylo podle údajů Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) za první čtvrtletí tohoto roku dodáno přes 1,8 milionu balení za více než 49 milionů korun a byl tak nejprodávanějším lékem vůbec. Ibalginu na čtvrtém místě bylo asi 340.000 balení za 30 milionů korun.

„Věříme, že Zentiva je víc než jenom Ibalgin a Paralen,“ řekl Aghanian, který v Praze působí rok a půl. Dříve měl na starosti přípravu prodeje Zentivy. Budoucnost Zentivy vidí na evropském trhu, který je celosvětově největším trhem generických léků. V současné době firma dodává léky ze dvou továren v Praze a Bukurešti do 25 evropských zemí. „Německo je co do objemu největší trh genetických léčiv. A tam jsme jeden z největších hráčů,“ uvedl.

Český trh znamená pro firmu asi pětinu odbytu. „Jsme velmi spokojeni s našimi výsledky v Česku a na Slovensku, dobré máme také v Rumunsku a Německu,“ dodal s tím, že firma stále dodává léky mimo EU pro Sanofi, například do Ruska. V Praze má Zentiva podle Aghaniana centrum vývoje, kde pracuje 180 vědců, většina z nich jsou Češi a Slováci. Do budoucna firma počítá i s rozšířením výroby, zatím ale není jasné, zda v Česku, Rumunsku nebo jinde.

Podle údajů ze Sbírky listin stoupl Zentivě k.s. loni meziročně čistý zisk o 12,1 procenta na 237 milionů korun. Výnosy klesly o 3,5 procenta na pět miliard korun. Aghanian upozornil, že výsledky společnosti Zentiva k.s. jsou částí celkového hospodaření Zentivy. Firma pro ČTK uvedla, že její celkové čisté tržby loni činily 760 milionů eur (19,6 miliardy Kč).

Advent International patří mezi největší soukromé investiční fondy. Společnost vznikla v roce 1984 a nyní má ve správě majetek za 35 miliard eur. Firma se soustřeďuje na pět hlavních sektorů – obchodní a finanční služby, zdravotní péči, průmysl, maloobchod, spotřebitele a volný čas a technologie, média a telekomunikace.

-čtk-