Konec roku se blíží a farmaceutickým firmám se vesměs daří.. Bude příští rok stejně úspěšný? Foto: pxhere

Farmabyznys ve třetím kvartále: GSK překonala odhady, Pfizer zhoršil výhled, Takeda optimistická

Výsledková sezóna ve třetím čtvrtletí věští poměrně slušný závěr tohoto roku. GSK a Takeda jdou s hlavou vztyčenou, jen Pfizer mírně zhoršil výhled.

 

Britská farmaceutická skupina GlaxoSmithKline (GSK) ve třetím kvartále mírně překonala očekávání trhu. Její obrat se meziročně zvýšil o tři procenta na 8,1 miliardy liber (238 miliard korun) a provozní zisk přidal dvě procenta na konečných 1,9 miliardy liber (55,7 miliardy korun). Podle analytiků společnosti nejvíce pomohla nová vakcína proti planým neštovicím, jejíž prodeje jsou o zhruba sedmnáct procent nad očekáváním. Na celoroční bázi by se měly pohybovat mezi 700 a 750 miliony liber, zatímco předchozí predikce ukazovaly na obrat asi o sto milionů liber nižší.

GSK: restrukturalizace výzkumu nese ovoce

Výkonná ředitelka GSK Emma Walmsleyová zůstává pro zbytek roku optimistická, přestože na trh má vstoupit výrobce generik pro léčbu respiračních onemocnění, který bude vůči GSK silným konkurentem. „Věříme, že náš cíl zvýšit zisk na akcii o osm až deset procent splníme,“ uvedla Walmsleyová pro list Financial Times.

Společnosti se mimo jiné vyplácí program na snižování nákladů, což se projevilo na udržení celkového zisku před zdanění na úrovni 1,7 miliardy liber (necelých 50 miliard korun), přestože čelila negativním dopadům oslabování libry. Walmsleyová rovněž zdůraznila meziroční nárůst volných peněžních prostředků o 42 procent. Za tím ale mimo jiné stojí určité přehodnocení investic do výzkumu a vývoje. GSK totiž před pár dny oznámila ukončení pěti výzkumných projektů na nové léky, všechny ovšem byly v rané fázi.

„Ukončili jsme je, abychom naše zdroje přesunuli do slibnějších projektů. Chceme se soustředit na to, co bude mít větší pozitivní dopad pacienty,“ řekla také Walmsleyová. Již dříve zdůraznila pozitivní výsledky při vývoji produktu pro léčbu HIV pozitivních pacientů, od něhož si slibuje získání větší pozice na trhu.

Analytici zveřejněné výsledky uvítali. Podle Andrewa Bauma ze Citi bude „Shingrix kritickým tahounem celoročního výsledku skupiny“. Akcie GSK na výsledky za třetí kvartál reagovaly posílením o více než dvě procenta.

Takeda zvyšuje odhad zisku o třetinu

Rovněž největší farmaceutická skupina v Asii, japonská Takeda, hlásí zlepšení celoročního výhledu. Na základě čísel ze třetího čtvrtletí odhaduje, že by její čistý zisk za rok 2018 mohl stoupnout až o šestatřicet procent. Ten by měl nově dosáhnout 1,7 miliardy dolarů (přes 38 miliard korun).

Za zvýšením očekávaného zisku stojí zejména úspěšné snižování nákladů a růst prodejů léku Velcade pro léčbu rakoviny. A to i přesto, že Velcade ztratil na trhu exkluzivitu, vyjma trhu amerického. Takedě se totiž podařilo přesvědčit Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), aby odložil schválení lacinější alternativy konkurenčních firem.

Analytici rovněž očekávají, jak se vyvine akvizice britské farmaceutické skupiny Shire právě japonskou Takedou. 6. listopadu končí lhůta, ve které má Evropská komise rozhodnout, zda transakci povolí, či nikoli. V případě kladného stanoviska by význam Takedy na globálním trhu výrazně narostl. Jde především o bohatou výzkumnou infrastrukturu, jíž Shire disponuje, a ke které by Takeda získala přístup.

Pfizer mírní optimismus

Naproti tomu americký Pfizer je ve svých výhledech opatrnější. Přestože jeho tržby za třetí kvartál o jedno procento vzrostly, zůstaly zhruba o 200 milionů dolarů (asi o 4,5 miliardy korun) za očekáváním trhu. Farmaceutická skupina proto snížila i odhad tržeb za celý letošní rok, a to zhruba o 2,5 procenta. Na druhé straně se firmě podařilo zvýšit svůj čistý zisk meziročně o 45 procent na aktuálních 4,1 miliardy dolarů (bezmála 93 miliard korun).

Očekávaný celoroční pokles tržeb půjde na vrub především ztrátě patentové ochrany u léků jako Lipitor nebo Viagra. Částečně také Pfizer doplatí na to, že odložil zdražení asi stovky léků poté, co podlehl tlaku Donalda Trumpa, jenž si boj proti zdražování farmaceutických produktů dal jako jeden z klíčových úkolů svého prezidentského mandátu. Vedení společnosti nicméně věří, že pozice Pfizeru je stabilní. „Jsme pevně přesvědčení, že se nám v budoucnu bude dařit komercionalizovat nové léky a vytvářet adekvátní hodnotu pro naše akcionáře, ale i pacienty,“ řekl listu Financial Times Ian Read, výkonný ředitel Pfizeru.

Finanční trhy však zveřejněné čtvrtletní výsledky i aktualizovaný celoroční výhled Pfizeru přijaly s jistými rozpaky. Jeho akcie bezprostředně oslabily téměř o tři procenta. Výprodej pokračoval i v pátek, nicméně se dá předpokládat, že šlo jen o krátkodobý výkyv. Akcie Pfizeru se totiž obchodují na úrovních, které jsou asi o pětinu vyšší než před rokem.

Petr Musil