Pokud se pacient léčí Antabusem a požije alkohol, dochází u něj k navození řady nepříjemných fyzických reakcí. Foto: Wikipedia

Ministerstvo zakázalo vývoz léku Antabus, který se používá při léčbě alkoholismu

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo vývoz léku Antabus. Mohl by ho být v Česku nedostatek, protože za něj není náhrada, uvedlo ministerstvo na webu. Účinná látka Antabusu disulfiram se používá v léčbě závislosti na alkoholu. Při léčbě alkoholismu je využíván již desítky let.

 

„Léčivý přípravek Antabus je sice v České republice dostupný, ale jeho zásoba zatím vystačí pouze do konce roku 2018 a další dodávky jsou avizovány se zpožděním, což by mohlo způsobit, že aktuální zásoba léčivého přípravku bude nedostatečná pro pokrytí potřeb pacientů v České republice,“ uvedlo ministerstvo.

Pokud se pacient léčí Antabusem a požije alkohol, dochází u něj k navození řady nepříjemných fyzických reakcí. Ty mohou být natolik nepříjemné, že pacienta od další konzumace alkoholu odradí.

Antabus byl původně používán v léčbě střevních infekcí. Mezinárodní tým vědců, kde byli zapojení i badatelé z Olomouce, loni publikoval objev mimořádných protinádorových účinků Antabusu. Nakolik bude možné objev skutečně využít pro zavedení nové léčby rakoviny, ukážou klinické studie.

Možnost zakázat vývoz léků, u kterých je riziko, že by v Česku mohly chybět, má vláda od loňského roku. Zakázán byl už letos například vývoz vakcíny Cervarix nebo léku Subutex, kterým se léčí narkomani.

Ročně se v Česku distribuují léky za 70 miliard korun, hodnoty jejich reexportů ve finančním vyjádření klesají a zřejmě na konci letošního roku nepřesáhnou 2,6 miliardy korun.

-čtk-