Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a prezident lékařské komory Milan Kubek se po třech hodinách dlouhých prezentací a poněkud nepřehledné diskuse zasmušili. Ochota komunikovat je na obou stranách, každá ale sídlí na jiné planetě. Foto: Tomáš Cikrt

Platy doktorů opět jablkem sváru. Hodil jste kvalifikované lékaře přes palubu, obvinila ministra na svém sjezdu ČLK

Ministerstvo zdravotnictví hodilo lékaře, kteří drží české zdravotnictví nad vodou, přes palubu, stěžovala si včera na svém 33. sjezdu Česká lékařská komora ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Lékaři se specializovanou způsobností totiž dostanou navýšeny tabulkové platy pouze o dvě procenta. Ministr se ovšem důrazně brání: nemocnice si v rámci dohodovacího řízení domluvily s pojišťovnami nárůsty úhrad, z nichž mohou odměny navyšovat individuálně. Platy lékařů se při diskuzi staly třaskavým tématem, za které si ministr od sálu vysloužil i pískot.

 

„Vláda slíbila přidávat zdravotníkům v nemocnicích podle tarifních tabulek deset procent každoročně. Vy jste navrhl v době platnosti tohoto akčního plánu pro kvalifikované lékaře pro příští rok pouhá dvě procenta. Proč, když vláda slíbila deset procent?“ otázal se ministra prezident ČLK Milan Kubek.

Ministr vysvětluje, proč je důležité tvořit rezervy, delegáty sjezdu to ale moc nezajímalo. Chtějí více peněz na platy lékařů.

„V situaci, kdy průměrná mzda v ČR roste o osm procent, dát nejkvalifikovanějším lékařům dvě procenta, je výsměch,“ dodává. „Vy jste zkušené lékaře, kteří mají učit mladé a dohlížet na ně, lékaře, na nichž nemocniční zdravotnictví je, hodil přes palubu, když jste jim do tarifu přiznal dvě procenta. To nekryje ani inflaci. Dala jsem si z naší nemocnice, která je přímo řízená, napsat platy lékařů se službami a bez služeb. Bez služeb mají L3 (tj. lékaři se specializovanou způsobností, pozn.     red.) bez primářů průměrný plat 55 tisíc. Tedy žádné vaše mediální výstupy, že lékaři mají sto tisíc,“ připojuje se předsedkyně revizní komise ČLK Jana Vedralová.

„To nejsou nějaké moje výstupy, to jsou data našich nemocnic – samozřejmě se službami,“ zareagoval ministr Vojtěch, načež si od sálu vykoledoval pískot.

Ministra nazlobily příspěvky, které označil za podpásovky a které podle něj vyplývaly z neznalosti věci, například o nákupu energií ministerstvem zdravotnictví, nebo o titulu, který získal v oblasti zdravotnického managementu.

Co se týče navyšování, je podle Adama Vojtěcha nutno zdůraznit, že nemocnice mají prostředky na to, aby přidávaly individuálně. Vedle toho co do tabulkových platů dostanou mladí lékaři navíc sedm procent. „V tabulkových platech jsme chtěli podpořit mladé lékaře, aby šli do českých nemocnic. To je ale řeč pouze o tabulkových platech – plat se skládá i z dalších složek. Brát to tedy pouze podle tarifů úplně nejde,“ reaguje ministr Vojtěch, který poukazuje na to, že lékařům oněch deset procent neslíbil. „Jasně jsme řekli, že primárně musíme vycházet ze zákonného procesu, kdy se dohodnou poskytovatelé a pojišťovny na úhradách. A je tu shoda mezi poskytovateli a pojišťovnami o tom, že příští rok plošně platy růst nebudou – že se zaplatí péče a poskytovatelé pak budou jednat se zaměstnanci a jejich zástupci o mzdách a platech,“ dodává Vojtěch.

Prioritou byly nízkopříjmové skupiny. Delegáti sjezdu ČLK nesouhlasí

Nemocnice přitom mají v příštím roce dostat navíc 13,6 miliardy korun, které následně rozdělí podle konkrétní situace v každém zařízení. „To umožňuje navýšit více než dvě procenta, ale musí o tom jednat. Nejsou to naši zaměstnanci – to si musí řešit nemocnice, které jsou zodpovědné za svou personální politiku. My jim dáme nástroj ve smyslu úhrad a základního nárůstu v tarifech,“ říká Adam Vojtěch.

Šéf lékařského oborového klubu Martin Engel míní, že není nač čekat, stát by měl doplnit peníze, které Česku chybí do průměru EU v podílu zdravotnictví na HDP.

Vedle toho, že lékaři se specializací dostanou přidáno nejméně, ovšem šéf lékařských odborů Martin Engel upozorňuje ještě na to, že navyšování probíhá nevhodně. Mezi 13. a 14. platovou třídou, tedy když lékaři udělají atestaci a dostanou kompetence, je totiž mezitřídní nárůst vůbec nejmenší. „To mi přijde fatálně špatně. Když se jim přidá nejvíc práce a odpovědnosti, tak se nepřidají peníze,“ konstatuje Engel.

„V rámci jednotlivých skupin v české ekonomice se přidává různě – není plošné navýšení pro ČR, pokud jde o takzvané tabulky. Jasně jsme jako vláda řekli, že chceme postupovat diferencovaně. Pokud jde o fix ve zdravotnictví, původně jsme nechtěli navyšovat tabulky vůbec, protože poskytovatelé řekli, že si to chtějí vyjednat sami celé. Po jednání jsme se rozhodli, že navýšíme nízkopříjmovým skupinám – sestrám, sanitářům a mladým lékařům,“ reaguje Vojtěch.

Oftalmolog Petr Kudělka podpořil ministra, jakmile svůj diskusní příspěvek ukončil, dostal od některých delegátů vyhubováno.

Nutno přitom podotknout, že ne všichni delegáti sjezdu vidí stopku plošnému navýšení o deset procent jako fatální problém. „V průběhu dvou let jsme dostali desetiprocentní navýšení, což bylo velmi příjemné. Souhlasím ale s panem ministrem, že desetiprocentní navýšení plošně není systémové. Když se podíváte mimo zdravotnictví, ať jde o podniky státní nebo soukromé, všude to funguje podobně, jako současný plán – fixní složka a další podle ekonomického hospodaření daného zařízení. Teď bylo v průběhu dvou let desetiprocentním navýšení, a v naší nemocnici jsme v červených číslech. Já pracuji jako oftalmolog a ke své práci potřebuji hodně drahých přístrojů, protože oční lékařství šlo hodně dopředu. Pokud ředitel přístroje nekoupí, protože se dostane do finanční tísně, tak se mi bude špatně pracovat. Když dá na začátku roku jasnou vizi, že dá garantovaná procenta a další peníze, které dostaneme, půjdou do rozvoje nemocnice – a nejedná se jen o přístroje, ale o parkovací místa či komunikace, protože když ráno přijedu, hledám deset minut parkovací místo, tak pokud mi vysvětlí, kam peníze půjdou, tak to beru. Možná jsem blázen, ale všechno není jen o penězích,“ myslí si Petr Kudělka z Nemocnice ve Frýdku-Místku, který si vzápětí po svém vystoupení vyslechl v kuloárech ostrý nesouhlas dalších delegátů sjezdu.

V diskusi vstoupil s prezentací profesor Pafko. Komentoval statistické údaje a dokládal na nich nutnost zaplatiti více lékaře. Současně připustil ale i to, že lékařů je zatím dost, ale chybí praktici, naopak se mu zdá, že máme příliš mnoho specialistů.
Delegáti sjezdu lékařské komory. Žádný ministr zdravotnictví to s ním nikdy neměl lehké.
Ministr se přihlásil k otevření zákona o komorách. Milan Kubek mu podaroval knihu, která vysvětluje k čemu je dobrá lékařská komora. Oběma však musí být jasné, že ministr dobře ví, jaké je poslání stavovských organizací a že zásadním aspektem debaty bude povinné členství.
Adam Vojtěch naslouchal, živě diskutoval, debata byla místy napjatá. Ke konci ministr působil maličko rezignovaně.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-mk-

Foto: TC