Sněmovna včera schvlila, že posudkoví lékaři budou moci sloužit i při dosažení 70 let věku. Foto: Wikipedie

Posudkoví lékaři zřejmě nebudou podléhat služebnímu zákonu

Posudkoví lékaři, jichž je nedostatek, zřejmě nebudou od ledna podléhat služebnímu zákonu a budou se opět řídit zákoníkem práce. Změna by měla usnadnit jejich nábor a umožnit, aby nemuseli odcházet po dosažení 70 let věku. Vládní novelu, která to předpokládá, včera schválila Sněmovna. Poslanci do ní navíc přidali odklad plného zavedení elektronických neschopenek o rok na leden 2020.

 

Návrh o elektronických neschopenkách prosadil Roman Sklenák (ČSSD) s argumentem, že Sněmovna nestihne včas schválit jinou vládní předlohu, která by nynější zákonný termín zcela zrušila. Novelu předložila ještě jednobarevná vláda ANO, poslanci ji ale projednali teprve v prvním čtení. Sklenák ve zdůvodnění své úpravy připomněl, že zavedení e-neschopenky od ledna příštího roku není technicky připraveno.

O elektronické neschopence se mluví zejména v souvislosti s opětovným proplácením prvních tří dnů nemoci, které by mělo nastat od července příštího roku. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že od ledna bude fungovat dotazování se na pracovní neschopnost, od července bude moci zaměstnavatel zjistit, zda je zaměstnanec v pracovní neschopnosti a od ledna 2020 nastane plný ostrý provoz elektronické neschopenky.

Posudkových lékařů není dostatek. Kvůli zákonnému limitu 70 let věku by musela skončit stovka lékařů, kteří mají zatím výjimku z tohoto pravidla.

Převod posudkových lékařů pod zákoník práce umožní využívat například částečné úvazky a pracovní dohody. Na konci loňska nebyla obsazená čtvrtina míst posudkových lékařů – 95 ve správě sociálního zabezpečení a 12 na ministerstvu práce. Posudkoví lékaři ročně vypracují kolem 400.000 posudků.

Posudková služba, která zkoumá zdravotní stav lidí kvůli invalidním důchodům či příspěvkům pro postižené a na péči, se s nedostatkem lékařů potýká dlouhodobě. Na její přístup a dlouhé vyřizovací lhůty si stěžují postižení lidé i pacientské organizace.

Posudkovým lékařům by za zánik státní služby náleželo podle předlohy odškodnění ve výši tří průměrných výdělků. Celkem by odstupné činilo podle podkladů asi 50 milionů korun. Pokud lékaři požádají o ukončení pracovního poměru, dosavadní zaměstnavatel jim bude muset vyhovět.

Předsedkyně sociálního výboru Radka Maxová (ANO) navzdory nesouhlasu Maláčové prosadila zrušení části předlohy, podle níž by o odvoláních proti posudku už nerozhodovaly tříčlenné posudkové komise ministerstva práce, ale jen jeden lékař České správy sociálního zabezpečení. Sociální výbor schválení pozměňovacího návrhu Maxové podpořil. Změna navrhovaná vládou nebyla podle poslankyně připravena a hrozil by další nárůst nedodělků a prodloužení posudkových řízení.

-čtk-