Feinberg bude koordinovat činnost několika firem, které se v rámci skupiny Alphabet (matka Googlu) zdravotnickému byznysu věnují. Patří mezi ně i Google Brain. Foto: Geisinger a Google

Zdravotnickou divizi Googlu povede David Feinberg

Technologický gigant angažoval dosavadního šéfa společnosti Geisinger, lídra v inovacích modelů zdravotnické péče. V té chce nyní dominovat Google a Feinberg má vymyslet, jak na to.

 

David Feinberg stane v čele zdravotnické divize technologického gigantu Google. Stane se tak pravděpodobně 3. ledna příštího roku, neboť k tomuto dni odejde ze společnosti Geisinger Health, kde Feinberg doposud působil jako výkonný ředitel. Oznámil to portál CNBC.com s odkazem na tiskovou zprávu Geisingeru.

Úkolem Feinberga bude definovat strategii, která má Googlu zajistit expanzi na trhu se zdravotnickou péčí, kde se ročně protočí až tři biliony dolarů, tedy bezmála 69 bilionů korun. Tato částka odpovídá necelým čtrnácti ročním hrubým domácím produktům České republiky.

Koordinace a kooperace

Feinberg bude v rámci svého mandátu mimo jiné koordinovat činnost několika firem, které se v rámci skupiny Alphabet (matka Googlu) zdravotnickému byznysu věnují. Patří mezi ně i Google Brain, Nest nebo Google Fit.

Hledání takového člověka prý probíhalo několik měsíců a intenzivně se v něm angažoval Jeff Dean, který má v Googlu na starosti vše, co se týká umělé inteligence. Podle zdrojů blízkých Google dokonce sám Dean vedl pohovory s kandidáty. O post, jenž nakonec získal Feinberg, se prý ucházela celá řada zkušených manažerů z oblasti zdravotnického poradenství, pojišťovnictví nebo členů managementu společností provozujících nemocnice. Možná i proto bude Feinberg Deanovi přímo zodpovědný a bude také blízce spolupracovat s výkonným ředitelem celého Googlu Sundarem Pichaim.

Odvětví zdravotnické péče je v rámci Googlu poměrně výrazně fragmentované. David Feiberg proto bude hledat cesty, jak jednotlivé střípky mozaiky složit do sebe, aby byl tento byznys jasně identifikovatelný a fungoval daleko efektivněji než dosud. Jestliže se například Google Brain zabývá umělou inteligencí, Nest automatikou a Google Fit chytrým zdravotnickým vybavením, Feinberg by měl hledat mezi těmito společnostmi synergii.

Impuls pro autonomní vozy i domácí medicínu

Magazín Forbes dokonce vyjmenovává pět oblastí, v nichž vidí největší Feinbergův přínos pro zdravotnický byznys Googlu. Tou první má být posílení sektoru domácí zdravotní péče. „Proč by lidé měli neustále chodit k lékaři? Také nemusím navštívit knihkupectví, když si chci pořídit nějakou knihu, nemusím jít do cestovní kanceláře, když si chci objednat zájezd,“ uvedl Feinberg v jednom z dřívějších rozhovorů právě pro Forbes. Podle něho lze mnoho diagnóz provést na dálku a za pomoci nejrůznějších snadno dostupných zařízení, která mohou mít lidé doma. Google tedy spoléhá na Feinbergovy dlouholeté zkušenosti a slibuje si od něho, že se právě na domácí zdravotnickou péči bude soustředit.

Další oblastí je propojení zdravotní péče s dopravou. Podle Feinberga záleží naše přežití jen z dvaceti procent na tom, zda navštívíme kvalitního lékaře nebo budeme léčeni ve špičkové nemocnici. Zbytek je otázkou přístupu k čisté vodě, kvalitní stravě, ale také na dostupnosti dopravy. Automobily odbourávají bariéry dostupnosti zdravotní péče. Magazín Forbes vidí v tomto ohledu nový impuls pro výzkum a vývoj autonomních vozů, jemuž se Google v minulosti intenzivně věnoval, ale nyní se zdá být trochu ve stínu společností jako Uber nebo Lyft.

Obrovským potenciálem je také využití takzvaných velkých dat (big data), jejich propojení s umělou inteligencí a vývojem nových chytrých nositelných (wearables) přístrojů. I zde Google na Davida Feinberga hodně spoléhá.

Původně ekonom, pak medik

Zlí jazykové ale varují, že jeho pozice nebude vůbec snadná. Jestliže bude chtít koordinovat činnost jednotlivých firem v rámci skupiny Alphabet, bude muset komunikovat s jejich šéfy, kteří mají poměrně značný vliv a Feinberg to vše bude muset nejen ustát, ale prakticky také řídit. Jeho funkce tak bude do značné míry spíše politická a diplomatická než odborná. A bude velmi záležet na tom, jak silné podpoře se bude těšit ze strany vedení celé skupiny. Vzhledem k tomu, že se ve Feinbergově výběru angažoval osobně Jeff Dean, jeho mandát bude zřejmě velmi silný.

Koneckonců šestapadesátiletý Feinberg není žádný nazdárek a má za sebou bohatou kariéru. Ta se zpočátku zdála vyvíjet zcela jiným směrem než ve zdravotnictví. V roce 1984 totiž získal bakalářský titul v ekonomii na Kalifornské univerzitě v Berkeley. O pět let později ale absolvoval medicínu na Univerzitě zdravotnických studií v Chicagu a v roce 2002 získal titul MBA na Pepperdinské univerzitě v Kalifornii.

Několik dalších let své profesní dráhy spojil s akademickým a později také nemocničním prostředím. Od roku 2007 byl výkonným ředitelem nemocnic patřících pod křídla Kalifornské univerzity a vystřídal také několik pozic ve vedení různých zdravotnických organizací. Naposledy vedl společnost Geisinger, v jejímž čele ho počátkem prosince nahradí dosavadní viceprezident Jawon Ryu.

Petr Musil