Dotační program pro praktické lékaře a praktické lékaře pro děti a dorost je vypisován od roku 2016. Od té doby ministerstvo udělilo již 24 dotací ve výši 6,9 milionu korun. Foto: Flickr/ Vic

Dotace na vytvoření nové praxe letos získalo 23 lékařů

Dotace na vytvoření nové praxe letos získalo 23 praktických lékařů, pediatrů a zubařů. Ministerstvo zdravotnictví jim vyplatilo 15,5 milionu korun. Za předchozí dva roky od spuštění dotací to bylo 6,9 milionu korun pro 24 praxí praktických lékařů, program pro zubaře funguje od května. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Lékařů je nedostatek zejména v odlehlejších regionech.

 

„Podporujeme lékaře ke zřízení praxí i v méně atraktivních oblastech tak, aby byla zajištěna dostupnost zdravotní péče rovnoměrně ve všech regionech a pacienti nemuseli daleko dojíždět. Dotace pomůže lékařům pokrýt vysoké výdaje na personál a u praktiků i na vybavení,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Dotační program pro praktické lékaře a praktické lékaře pro děti a dorost je vypisován od roku 2016. Od té doby ministerstvo udělilo již 24 dotací ve výši 6,9 milionu korun. Za letošní rok to bylo 4,6 milionu korun na 14 žádostí. Lékař z ní může zaplatit mzdu sestry nebo zdravotnického asistenta ve výši 250 tisíc korun nebo za stejnou částku nakoupit vybavení.

Žádosti mohou podávat lékaři, kteří plánují poskytovat zdravotní služby v místech, kde jsou v současné době nedostupné, nebo je tam poskytují méně než tři měsíce. Ordinovat musí alespoň dvacet hodin týdně rozložených do pěti pracovních dní.

Stomatologové mohou žádat o peníze na mzdy všeobecné sestry, dentální hygienistky nebo zubní instrumentářky až do výše 1,2 milionu korun. Letos získali už devět dotací ve výši 10,8 milionu korun. „Jednou z podmínek udělení dotace je, aby lékař do tří let přijal minimálně 1500 pojištěnců,“ dodal ministr. Zubař musí mít pro přiznání dotace smlouvu alespoň se čtyřmi zdravotními pojišťovnami, ordinovat alespoň 35 hodin týdně a mít mezi pacienty aspoň desetinu dětí a seniorů.

Stomatologická komora dlouhodobě tvrdí, že problémem není nedostatek zubařů, ale jejich nerovnoměrné rozmístění. Více než polovina jich je v Praze a krajských městech. Podle komory je třeba snížit počet pacientů na jednoho zubaře pod 2000, protože při této hranici může zubař nabízet kvalitní péči. Existují podle ní i lékaři, kteří mají v kartotéce přes 4000 pacientů, v Praze je to ale někdy jen kolem 700. Zubaři podle dřívějších informací ministerstva nejvíce chybí například v Táboře, Rumburku, Bruntále a Strakonicích.

Podobné dotace na podporu jediných lékáren v malé obci žádají zatím marně také lékárníci.

-čtk-