V Česku podporuje léčebné konopí například i premiér Babiš. Evropský úřad se však na potenciál konopí dívá ve světle důkazů skepticky. Foto: Wikimedia

O léčebných účincích konopí je stále málo důkazů, říká úřad EU

O prospěšnosti využívání konopí k léčebným účelům je k dispozici stále málo důkazů, uvedlo dnes podle agentury Reuters Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA). S tím, jak přibývá zemí, které povolují využívat konopí k léčbě některých onemocnění, je potřeba se více věnovat výzkumu této problematiky, vyzvalo také EMCDDA. Konopí se pro medicínské účely používá například i v Česku.

 

EMCDDA ve své první zprávě věnované léčebným účinkům konopí uvádí, že existují „nevelké“ důkazy, že pomáhá pacientům s roztroušenou sklerózou trpícím na svalové křeče. Podobné to je podle něj v případě chronické bolesti, již nezpůsobuje rakovina, nebo epilepsie v dětství. Jako „slabé“ hodnotí úřad důkazy o tom, že konopí pomáhá při nevolnostech a zvracení způsobených chemoterapií a že povzbuzuje chuť k jídlu lidí trpících AIDS. „Nedostačující“ jsou důkazy o blahodárných účincích konopí v souvislosti s léčbou poruch spánku, úzkostných stavů a posttraumatických stresových poruch.

Podle EMCDDA je potřebný „další výzkum a …. rozsáhlejší a lépe nastavené pokusy nebo studie, které se budou věnovat dávkování a reakcím s ostatními léky i dlouhodobému sledování pacientů“.

Konopí se k medicínským účelům využívá v některých částech USA a v Kanadě od 90. let minulého století. V EU je to kromě České republiky třeba v Německu, Portugalsku nebo Dánsku.

-čtk-