Lékaři ze zemí mimo EU budou mít na složení aprobačních zkoušek jen čtyři pokusy, zkoušky si ale mohou rozdělit do dvou dnů. Foto: Flickr

Lékaři z ciziny budou mít čtyři pokusy na zkoušku pro praxi v ČR

Zahraniční lékaře čeká změna podmínek aprobační zkoušky, po jejímž absolvování budou moci pracovat v Česku. O složení se budou moci pokusit maximálně čtyřikrát, rozložit by si ji ale mohli do dvou dnů. Změnu přináší novela, kterou včera podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o tom informoval tiskový odbor Hradu.

 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) již dříve změnu zdůvodnil tím, že omezení pokusů zabrání tomu, aby zahraniční lékaři například z Ukrajiny žádali „donekonečna“ o uznání jejich schopností léčit české pacienty. Rozdělení čtyřdílné zkoušky do dvou dnů má podle ministra naopak přispět k tomu, aby ji lékaři z ciziny mohli zdárně složit. Je to podle něj v zájmu regionálních nemocnic, které se potýkají s nedostatkem lékařů.

Nová pravidla nabudou účinnosti 15 dnem po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Řízení podle dosavadních pravidel mají být dokončena do 30 měsíců.

Novela měla původně na návrh Senátu pouze v zákoně o zdravotnických povoláních zrušit podmínky vzdělávání pro terapeuty a specialisty čínské medicíny. Důvodem je to, aby tyto formy pomoci nebyly hrazeny pojišťovnami. Zákonodárci se shodovali s Vojtěchem na tom, že čínskou medicínu by měl upravit samostatný zákon o léčitelích, který je podle ministra už v připomínkovém řízení.

Sněmovna novelu doplnila o pasáž, aby roční nemocniční praxi jako podmínku pro nové zdravotnické záchranáře nemuseli absolvovat řidiči záchranných vozů, kteří vykonávají tuto práci nejméně pět let. Podobně by měly být upraveny rekvalifikace zdravotních sester na zdravotně-sociální pracovnice nebo požadavky na dětské sestry, klinické logopedy či psychology ve zdravotnictví.

Do novely se dostalo také ustanovení, aby si stanice protialkoholní a protitoxikomanické záchytné služby mohly najmout odborné lékaře z jiných zařízení.

-čtk-