Loni Plzeňský kraj za své čtyři akutní nemocnice a dvě nemocnice následné péče hradil 330 milionů korun, letos to bylo 260 milionů a pro příští rok počítá se 240 miliony korun. Foto: koláž ZD

Plzeňský kraj snižuje ztráty nemocnic, příští rok na 240 milionů

Plzeňský kraj v posledních letech postupně snižuje ztrátu svých nemocnic, kterou hradí jako takzvané služby obecného hospodářského zájmu (SOHZ). Loni kraj za své čtyři akutní nemocnice a dvě nemocnice následné péče hradil SOHZ ve výši 330 milionů korun, letos to bylo 260 milionů a pro příští rok počítá se 240 miliony korun. ČTK to řekl hejtman Josef Bernard (ČSSD).

 

Snižování nákladů se postupně daří i přes desetiprocentní zvýšení tarifů zdravotnických pracovníků v posledních několika letech. „V mezidobí jsme udělali ještě jednu účetní operaci, která znamenala navýšení nákladů o deset milionů korun – na přání auditora jsme převzali náklady z budoucích nevyplacených dovolených, ve výši deset milionů. Takže správně by měla být letos ztráta 250 milionů korun,“ řekl hejtman.

Připustil, že snižování ztrát nejde tak rychle, jak si původně myslel. „Můj interní plán byl, že do konce našeho funkčního období (2020) se pokusíme přiblížit ke 150 milionům za SOHZ pro nemocnice, což je velmi ambiciózní plán, ale uvidíme, třeba se k tomu přiblížíme. Ještě prostor k dalšímu snížení je,“ řekl. Připustil ale také to, že ztráta se kvůli dalšímu růstu mezd může i zvýšit.

Pokles SOHZ se daří díky snížení nákladů. Společnost Nemocnice Plzeňského kraje se podle hejtmana začala víc věnovat například nákupu materiálu a některých služeb, i na příjmové stránce se situace zlepšila díky intenzivnější komunikaci s pojišťovnami. Dokud ale krajské nemocnice budou dostávat za stejný výkon v některých případech až o 30 i 40 procent nižší platbu než fakultní nemocnice, finanční situaci to nezlepší, řekl Bernard. Řada pacientů podle něj přitom chodí právě do fakultní nemocnice i kvůli výkonům, které by mohly bez problémů provést menší krajské nemocnice.

-čtk-