Čeští poslanci se kloní k tomu, aby do ordinací lékařů dodávali distributoři všechny vakcíny, tedy i ty, které si pacienti hradí sami. Foto: Pixabay

Poslanci chtějí zachovat nynější stav distribuce vakcín

Poslanci navrhují zachování nynějšího stavu distribuce vakcín určených k nepovinnému očkování, které není hrazeno z pojištění. Chtějí, aby je nadále mohli dostávat přímo lékaři. Úprava by se mohla dostat po včerejším druhém čtení do vládní lékové novely, podle níž budou muset lékárníci ověřovat pravost vydaných léků.

 

Předloha podle skupiny poslanců z pěti klubů v čele s Davidem Kasalem (ANO) distribuci vakcín nelogicky rozděluje. Skutečnost, že nehrazené vakcíny určené k nepovinnému očkování nebudou moci dostat přímo lékaři, přináší podle autorů pozměňovacího návrhu některá úskalí. Upozorňují zejména na riziko nedodržení skladovacích podmínek vakcín, které musejí být v chladu. (Podrobně jsme ve Zdravotnickém deníku psali o argumentech poslance Davida Kasala psali předevčírem zde).

„Pacient bude nově nucen v mnoha případech vyzvednout recept u lékaře, následně sehnat a zakoupit vakcínu v lékárně a opětovně cestovat do ordinace lékaře nechat vakcínu aplikovat,“ uvedl Kasal. Vedle pacientů tento postup zatíží podle něho i lékaře.

Předlohu, která vychází z předpisů EU a má bránit padělání léků, by Sněmovna mohla schvalovat ještě v prosinci. Měla by být účinná v únoru.

Lékárníci budou muset srovnávat zvláštní kód na krabičce s údaji v celoevropském úložišti, byť v Česku v lékárnách podle odborníků problém s falešnými léky není. Ani v unii zatím potíže podle důvodové zprávy vládní předlohy potíže nejsou, ale riziko roste. „Padělané léčivé přípravky, které by se k pacientům dostaly prostřednictvím legálního dodavatelského řetězce, představují riziko pro lidské zdraví a mohou rovněž vést ke snížení důvěry pacientů v legální dodavatelský řetězec, poskytovatele zdravotní péče a zdravotní systém,“ stojí ve zdůvodnění.

Pochyby o potřebě ověřovat pravost léků už dříve vyjádřila Česká lékárnická komora, podle níž jsou současná bezpečnostní pravidla dostatečná. V českých lékárnách se podle prezidenta komory Lubomíra Chudoby dosud neobjevil ani jeden padělek léčivého přípravku, novela podle něho nepřiměřeně zvýší administrativu.

Poslanci navrhli i další úpravy vládní předlohy. Týkají se například snížení maximální výše postihu za porušení povinností daných novelou z 20 milionů na dva miliony korun a odkladu jejich možného ukládání až na rok 2020.

-čtk-