Tradiční čínská medicína se všemi svými absurdními výrobky představuje skvělý obchodní model. Foto: Flickr/ egorgrebnev

Prodejce přípravků čínské medicíny dostal pokutu 853.000 od ÚOHS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil pokutu 853.000 korun společnosti TCM Herbs, která distribuuje přípravky tradiční čínské medicíny. ČTK to zjistila ze stránek úřadu. Rozhodnutí prvního stupně zatím není pravomocné, firma proti němu podala rozklad k předsedovi úřadu.

 

Firma TCM se podle ÚOHS provinila tím, že svým odběratelům stanovovala minimální prodejní cenu a zakazovala jim prodej jiným než koncovým odběratelům. „Uzavíráním a plněním uvedených dohod došlo k narušení hospodářské soutěže na trhu přípravků tradiční čínské medicíny na území České republiky, přičemž tyto dohody měly i skutečný vliv na obchod mezi členskými státy Evropské unie. Úřad protisoutěžní jednání zakázal a uložil za ně pokutu,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Dohody o určování cen pro další prodej jsou podle něj jedním z typů zakázaných vertikálních dohod soutěžitelů. „Jde o označení pro situaci, kdy se výrobce s distributorem, případně distributor s konečným prodejcem, mezi sebou dohodnou na ceně, za niž bude zboží prodáváno. Nejzřetelnější formou těchto vertikálních ujednání je stanovení minimální prodejní ceny, pod niž nemůže prodejce jít,“ uvedl Švanda.

-čtk-