Od 1. října platí ve Francii nové ustanovení, které zrušilo předchozí pravidla dopravy pacientů do zdravotních zařízení. Záchranáři vyjeli protestovat. Foto: YouTube

Ve Francii protestovali řidiči sanitek, rozlítila je nová pravidla pro dopravu pacientů

Přístupové trasy k pařížskému náměstí Svornosti včera zablokovalo asi sto sanitek. Účastníci akce nesouhlasí s reformou financování sanitní služby, která podle nich ohrožuje malé a střední firmy, jež službu zajišťují. Proti plánované školské reformě pokračovali v protestu středoškoláci a zablokovali plně nebo částečně asi stovku lyceí v celé Francii.

 

Řidiči zaparkovali včera ráno své sanitky na mostě Svornosti u budovy Národního shromáždění, další pak náměstí blokují od ulice Rivoli. Asi deset dní se ve Francii konala jednání zástupců svazu dopravců zajišťujících sanitní služby, na nichž se protest připravoval. Podobná akce se konala už 5. listopadu, kdy bulvár na obvodu Paříže blokovalo po 36 hodin až 1200 sanitek. Od 1. října platí nové ustanovení, které zrušilo předchozí pravidla dopravy pacientů do zdravotních zařízení. Nemocnice a kliniky teď rozhodují o sanitkách ve výběrovém řízení a budou jim přímo za služby platit. Podle demonstrantů je to „uberizace“, která zruinuje malé a střední společnosti.

Protesty studentů středních škol začaly v pátek. Dnes se studenti shromáždili u pařížského lycea Turgot, mobilizují se i u lycea v Aubervilliers u Paříže, v jihofrancouzském Nice jich několik set přišlo blokovat silnici. V oblasti Toulouse jsou nepokoje na asi 40 školách, v Créteil na dvaceti. V Paříži se k protestu přidali studenti sedmi škol, ale podle úřadů odnikud není hlášen žádný incident.

Studentský svaz vyzval k protestům minulý týden kvůli plánované reformě maturit, středních škol a mechanismu nástupu na vysoké školy.

Francie čelí do 17. listopadu protestům svolávaným takzvaným hnutím žlutých vest kvůli novému zvýšení daně z pohonných hmot. V sobotu protesty provázelo nebývalé násil, ve vazbě jsou desítky lidí a v Paříži bylo zraněno přes 130 osob.

Odborový svaz CGT dnes vyzval ke dni akce za „okamžité“ zvýšení mezd, penzí a za lepší sociální ochranu. Akce se má konat 14. prosince. Podle svazu to, že vláda není schopna konkrétní a rychlé reakce na protesty, a její odmítání „skutečného dialogu“ vyvolává mezi lidmi hněv.

-čtk-