Úrazová nemocnice provede ročně zhruba sedm tisíc operací. Je jednou z nemocnic, kterou provozuje město Brno. Druhou je Nemocnice Milosrdných bratří, kterou si pronajímá od řádu Milosrdných bratří. Foto: www.wikipedia.org

Brno postaví nový pavilon Úrazové nemocnice, změní územní plán

Brno chce zhruba za půl miliardy postavit nový pavilon Úrazové nemocnice. Musí kvůli tomu změnit územní plán. Novinářům to řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Změna územního plánu potrvá asi rok. Stavba pavilonu, kde budou operační sály, ARO i JIP a parkovací místa, by mohla začít v roce 2021 a hotová by měla být do roku a půl nebo do dvou let.

 

Pavilon má být naproti současnému areálu v místě parkoviště. Místo je vyčleněné v územním plánu pro zdravotnictví, je zde možné stavět, ale nedostačuje velikosti naplánovaného pavilonu. „Proto část místa s heliportem a asfaltem, které je určeno jako veřejné prostranství a nelze tam stavět, změníme v územním plánu pro účely zdravotnictví. Tím pádem tam budeme moct stavět … Zbytek bude zeleň, aby tam mohl být park,“ popsal Hladík.

Nový pavilon bude mít osm pater a na střeše heliport. V prvních čtyřech patrech bude podle Hladíka parkoviště s kapacitou 160 míst, která nahradí zrušená místa na pozemním parkovišti. Zvýší se počet míst pro pacienty i návštěvy. V pátém až sedmém podlaží bude k dispozici sedm operačních sálů, protože současné sály už příliš nevyhovují. Dále tam budou anesteziologicko-resuscitační oddělení a jednotka intenzivní péče. Vznikne pro ně 26 lůžek. V posledním podlaží bude centrální sterilizace a technické zázemí.

Úrazová nemocnice provede ročně zhruba sedm tisíc operací. Je jednou z nemocnic, kterou provozuje město Brno. Druhou je Nemocnice Milosrdných bratří, kterou si pronajímá od řádu Milosrdných bratří.

-čtk-