„Nabídka je oportunistická a Healius podstatně podhodnocuje,“ uvedli před pár hodinami zástupci australské společnosti provozující nemocnice o nabídce čínské firmy Jangho Group. Foto: Healius

Google hodlá masivně investovat do zdravotnictví, Číňané málem koupili australské nemocnice

Společnost Verily, dříve známá jako Google Life Sciences, akumuluje kapitál, s nímž hodlá posílit svou pozici ve zdravotnictví. To čínská stavební společnost Jnagho měla zálusk na provozovatele australské nemocniční sítě. Ten jí nakonec dal košem.

 

Podle listu Financial Times se společnosti Verily podařilo od externích investorů získat zhruba miliardu dolarů (necelých 23 miliard korun) na posílení své kapitálové pozice ve zdravotnictví. Konkrétně se Verily chystá investovat do sběru a analýzy takzvaných velkých dat (big data), s jejichž pomocí lze zefektivnit poskytování zdravotní péče.

Téměř celou sumu zajistila sanfranciská skupina Silver Lake, která se zaměřuje na investice do technologií a která po celém světě spravuje aktiva za 45,5 miliardy dolarů (přes bilion korun). Verily, dříve známá jako Google Life Sciences, je dceřiná společnost skupiny Alphabet, majitele technologického gigantu Google.

Analýzou dat k efektivnější léčbě

Zástupci společnosti Verily oznámili, že peníze hodlají použít na investice do strategických partnerství, že hodlají svůj byznys rozvinout na globální úroveň a potenciálně využít i příležitostí k akvizicím. Verily a Silver Lake se mimo jiné dohodly, že do představenstva Verily bude jmenována finanční ředitelka Alphabetu Ruth Poratová a partner společnosti Silver Lake Egon Durban.

„Chceme využít externího financování ke zvýšení naší flexibility a k optimalizaci s tím, jak se budeme rozšiřovat v našich strategických oblastech,“ uvedl Andrew Conrad, výkonný ředitel Verily, v tiskovém prohlášení. „Verily má špičkové schopnosti, kapacity i vizi, s nimiž dokáže řešit nejzávažnější problémy, dopadající na zdravotní péči,“ doplnil Egon Durban s tím, že se těší na spolupráci jak s Verily, tak přímo s Andrewem Conradem.

Verily se už dříve podařilo získat asi 800 milionů dolarů (18 miliard korun) od singapurské investiční společnosti Temasek. Tyto peníze investovala do vývoje nástrojů, které dokáží analyzovat data pacientů a na jejich základě předpovídat vznik různých chorob nebo jim dokonce předcházet. Kromě toho Verily spolupracuje s Dukeovou univerzitou a Stanfordskou zdravotnickou univerzitou na sběru a analýze dat od 10 tisíc lidí. Tyto údaje získává skrze krevní odběry a skenování. Jedním z prvních výsledků je vyvinutí chytrých hodinek, které monitorují zdravotní údaje svého nositele a jsou schopny je zasílat prakticky on-line k dalšímu zpracování. Z nich pak může vzejít přesnější diagnostika či příprava léků na míru konkrétní osobě.

Číňané chtějí další australské nemocnice

Pouhé čtyři dny stačily australské společnosti Healius na odmítnutí čínské nabídky na převzetí jejích nemocnic. O ty měla zájem pekingská stavební společnost Jangho, která za ně nabídla 1,21 miliardy amerických dolarů (něco přes 27 miliard korun). Jen před pár hodinami to uvedla to agentura Reuters. Přitom ještě minulý týden deník Financial Times psal, že transakce čeká de facto už jen na posvěcení od australského regulátora.

Zástupci Healia uvedli, že „nabídka je oportunistická a Healius podstatně podhodnocuje“. A to přesto, že Jangho Group za akcie nabídla vlastníkům skupiny Healius 3,25 australského dolaru za jednu akcii, což představuje asi pětatřicetiprocentní prémii oproti závěrečnému kurzu z minulé středy na burze v Sydney. Ještě do konce minulého týdne akcie australské zareagovaly patnáctiprocentním růstem.

„Jsme velmi zklamaní, že vedení společnosti Healius tak rychle naši nabídku odmítlo,“ uvedla Jangho Group ve svém tiskovém prohlášení. „Pokud Číňané myslí svou investici vážně, vrátí se k jednacímu stolu s lepší nabídkou,“ míní Scott Power, analytik společnosti Morgans Stockbroking.

Přestože Jangho Group je původně stavební firmou, své aktivity v Číně už do zdravotnictví rozšířila. Dokonce i v Healiu vlastní šestnáctiprocentní podíl. Vedle toho už v roce 2015 získala jinou australskou síť nemocnic, Vision Eye.

Petr Musil