Dosud hrazení léčebného konopí bránila, mimo jiné, stanoviska odborných společností. Ministerstvo se nyní snažit vyhovět tlaku veřejnosti a zdá se, že se tomu odborné společnosti v tichu přizpůsobí. Foto: Wikipedia

Ministerstvo prosazuje, aby bylo léčebné konopí hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, a to až z devadesáti procent

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby bylo pacientům léčebné konopí hrazeno z veřejného zdravotního pojištění z 90 procent. Limit bude 30 gramů měsíčně. Dosud si ho nemocní platili sami. Na tiskové konferenci to včera řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Návrh, který jeho úřad připravuje do legislativního procesu, by měl začít platit od příštího roku. Ministerstvo odhaduje, že bude stát asi 150 milionů korun ročně.

 

Léčebné konopí mělo loni předepsáno průměrně 67 pacientů měsíčně, s průměrnou spotřebou 6,3 gramu. Lékaři marihuanu předepisují například lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Někteří pacienti si stěžují na to, že povolená měsíční dávka není na jejich obtíže dostatečná. Léčebné konopí legislativa povolila v roce 2013, prvních několik let ale nebylo příliš dostupné.

„Uvědomujeme si, že léčebné konopí pro některé pacienty, například pobírající invalidní důchod, může být finančně nedostupné,“ řekl ministr. Desetiprocentní doplatek se má pohybovat v řádu stokorun, podle ministra je pojistkou proti nadměrnému zneužívání. Podle dotazníku mezi lékaři, kteří konopí předepisují, asi 63 procent z těch, kdo léčbu ukončili, skončilo z finančních důvodů.

Producent léčebného konopí, společnost Elkoplast ze Slušovic na Zlínsku, návrh ministerstva vítá. „Pacientům, kteří konopí potřebují, a bude jich čím dál víc, to obrovsky pomůže. To se musí jedině chválit,“ řekl dnes ČTK jednatel společnosti Ladislav Krajča. Firma dodala Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) loni v červnu 4,2 kilogramu konopí, nedávno podle Krajči další kilogram a chystá se další předávka šesti kilogramů. „Jsme však okamžitě schopni zvýšit produkci až na stovky kilogramů ročně, jsme na to zařízení. Samozřejmě je to rostlina a není to možné ze dne na den,“ uvedl Krajča.

V březnu 2017 upozornil na téma léčebného konopí i premiér Andrej Babiš (ANO). Na svém facebookové profilu tehdy popisoval příběh pacientky s roztroušenou sklerózou, které konopí pomáhá. Její otec ho ale sám pěstuje, což je nelegální. Konopí z lékárny by ji podle něj vyšlo až na 64.000 korun měsíčně. „Když už stát zakazuje pěstovat si konopí na zahradě pro svou potřebu, tak ať všem, kteří lékařské konopí potřebují, ho proplatí v plné výši!“ napsal tehdy Babiš s tím, že napíše ministrovi zdravotnictví.

V roce 2018 mělo léčebné konopí alespoň jednou předepsáno 447 pacientů, proti předchozímu roku se jejich počet zvýšil trojnásobně, stejně jako počet předepisujících lékařů. Vydáno bylo 4800 gramů. „Předpokládáme, že se počet bude zvyšovat spolu s ekonomickou dostupností,“ dodal ministr. Odhaduje, že léčit konopím by se mohlo asi 1500 až 2000 lidí.

Dostupné je české a zahraniční konopí, pacienti mohou mít předepsáno až 180 gramů měsíčně. Cena českého byla stanovena na 180 korun bez DPH za gram, zahraniční stojí přibližně dvojnásobek (Poznámka redakce ZD: tak byla zpráva formulována agenturou ČTK, ovšem dle sdělení  Robina Kazíka, ředitele Spectrum Cannabis Czech,  importéra a dodavatele léčebného konopí na český trh je cena zahraničního konopí nižší  než českého. „Aktuálně je koncová cena pro pacienta za gram léčebného konopí u značky Spectrum Cannabis pod hranicí 130 Kč s DPH, bez ohledu na typ odrůdy. Pouze v případě, že je konopí v lékárně zpracováno do formy želatinových tobolek na přání pacienta, navyšuje se cena o spotřebovaný materiál. Lékárny jsou však často velice empatické vůči pacientům a neúčtují do ceny přípravku další náklady na práci při přípravě léčiva, což jim umožňuje Cenový předpis Ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Kazík ve stanovisku zaslaném médiím). Po zavedení úhrady z veřejného zdravotního pojištění by podle Vojtěcha byla cena regulovaná.

Předepisovat marihuanu může podle ministerstva na začátku letošního roku 74 lékařů, většinou onkologové, neurologové, ortopedi, geriatři nebo psychiatři a odborníci na paliativní péči, vydává je podobný počet lékáren. Vydává se proti speciálně evidovanému elektronickému receptu. „Zatím neexistují studie, které by prokazovaly účinnost léčby, což je problém,“ dodal ministr. Bude proto od předepisujících lékařů pravidelně chtít data o léčbě.

Asi 90 procent všech pacientů má konopí předepsáno na chronickou neztišitelnou bolest, čtyři procenta kvůli roztroušené skleróze. Podle Jiřího Kozáka, který vede Společnost pro studium a léčbu bolesti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně se objevují i žádosti bez lékařské indikace. „Je třeba rozlišovat mezi lékařským a rekreačním použitím,“ dodal Kozák. Legalizace rekreačního užívání ministerstvo podle Vojtěcha nepodporuje.

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí, neboli marihuana, obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je v Česku nelegální.

-čtk-